Ongecategoriseerd

Zuid-Afrika, een derdewereldland?

Na een geslaagd avondje Sinterklaas met collega’s en aanhang keren we voldaan terug richting ons guesthouse. De avond werd verstoord door een typisch Zuid-Afrikaanse ‘kragonderbrekings’, met andere woorden stroomuitval.

De vooraf aangekondigde interruptie zorgde voor enige commotie in de keuken, de kookpitten zouden het na achten niet meer doen. Gelukkig liep het op de seconde goed af en de avond kon voortgezet worden bij sfeervol kaarslicht.

De hoge frequentie in kragonderbrekings de komende 14 maanden (!) is te wijten aan gebrekkig onderhoud aan de elektriciteitscentrales. Als consequentie ligt er een centrale plat met als gevolg een tekort aan stroom. Bezuinigen doet men door de stroom van tijd tot tijd uit te zetten, oftewel ‘Beurtkrag’.

Op kantoor spreken we van drie ‘basisbenodigdheden’: Stroom voor de laptops, internet en airconditioning. Tot op heden is gebleken dat het zeer zeldzaam is als deze drie tegelijkertijd werken. Is Zuid-Afrika dan toch een derdewereldland? Wat vast staat is dat de maatschappij afhankelijk is geworden van de eerder benoemde zaken. Voor ons is dit een mooie uitdaging om toch tot een goed projectresultaat te komen.

Gelukkig beïnvloeden deze zaken niet onze projectplanning en stomen we gestaag door met het havenontwerp. De basislay-out ligt er en zijn we inmiddels bezig met de rapportage en het finetunen de toegangsgeul, de golfbrekers en de terminalindeling. Daarbij komt wederom tot uiting dat de opgedane kennis in Delft lang niet altijd toepasbaar is. We moeten ons aanpassen aan de praktische Zuid-Afrikaanse manier van plannen en ontwerpen.

In de brandende zon zetten we onze zonnebrillen op en smeren we ons in. We bereiden ons mentaal voor op een wandeling door het natuurgebied van Kleinmond. De bergen in combinatie met de prachtige natuur bevestigen nogmaals hoe verliefd we zijn geworden op dit land. De diversiteit in natuur is overweldigend. Het plaatje wordt compleet als we de volgende dag op het chique terras van een wijnboerderij zitten, uitkijkend op de glooiende wijnvelden van Peter Falke.

Onze kerst en oud en nieuw bestemmingen liggen inmiddels vast: de twee vrije weken besteden we aan een roadtrip langs de ‘Garden Route’, met strandvakantieplaatsje Plettenberg Bay tijdens de kerst en Still Bay tijdens oud en nieuw. Nog een weekje doorzetten en dan maximaal genieten van de vakantie.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.