Education

Zijlstra ligt niet wakker van dagvaarding

Staatssecretaris Zijlstra maakt zich niet druk om de dagvaarding die studenten vandaag op de bus hebben gedaan. Het zal niet lukken om de langstudeermaatregel via de rechter terug te draaien, meent hij


“Het parlement heeft ingestemd met de maatregel”, laat hij via zijn woordvoerder weten. “In de dagvaarding hebben we geen argumenten aangetroffen die niet ook bij de parlementaire behandeling zijn meegewogen. We wachten de procedure dus met vertrouwen af.”



In april schreef advocatenkantoor Stibbe een rapport over de juridische problemen van het verhoogde collegegeld voor langstudeerders. De wet zou bijvoorbeeld het rechtszekerheidsbeginsel schenden en langstudeerders discrimineren. Ook zouden internationale verdragen geschonden worden. Studentenorganisaties ISO, LSVb en LKvV hadden om het rapport gevraagd.



Zijlstra heeft toen meteen geprobeerd de argumenten te weerleggen. Het rechtszekerheidsbeginsel moet volgens hem worden afgewogen tegen de urgentie van de maatregel. Van discriminatie is geen sprake, omdat mensen hun studieduur grotendeels zelf in de hand hebben. Ook zou Stibbe de internationale verdragen verkeerd interpreteren. Zo ging hij alle argumenten langs.



Naar verwachting zullen al deze argumenten in de rechtbank opnieuw de revue passeren. Dan zal de rechter moeten uitmaken wie er gelijk heeft. De studenten hopen de rechtszaak nog voor september 2012 te kunnen afronden, omdat het verhoogde collegegeld voor langstudeerders vanaf volgend studiejaar in rekening wordt gebracht.



De maatregel houdt in dat studenten drieduizend euro extra collegegeld moeten betalen, als ze langer dan een jaar zijn uitgelopen in hun bachelor- of masteropleiding. De studenten wijzen erop dat dit bedrag al bij de invoering van de maatregel wordt verhoogd tot 3063 euro.



Studenten stappen naar de rechter

“Laat je stem horen: geen verhoging collegegeld naar 5000 euro, geen afschaffing stufi masters”, schreef SP-parlementariër Jasper van Dijk twee weken geleden op zijn pagina. Van Dijk vroeg studenten om op maandag op het Plein voor de Tweede Kamer te komen protesteren en beloofde hun oliebollen. ’s Middags zou daar de begroting voor het hoger onderwijs worden behandeld.

Paniek
Al snel meldden honderden studenten zich aan. Bij de LSVb raakten ze enigszins in paniek. “Wij hadden die dag alleen maar een bijeenkomst georganiseerd waarbij een paar studenten met politici zouden praten. Er was een vergunning voor maar vijftig man aangevraagd”, zegt vicevoorzitter Maaike Verhoek.

Overleg
Maar Van Dijk was zich van geen kwaad bewust: “Ik vond dat studenten hun stem moesten laten horen als ze tegen de collegegeldverhoging zijn die wordt voorgesteld. Van het een kwam het ander en binnen no-time was het bericht verspreid onder duizenden studenten.” Koortsachtig overleg met politie en jongerenpartijen volgde. En het liep allemaal goed af.

Facebookoproep
In dezelfde week gebeurde iets soortgelijks aan de UvA. Drie studenten politicologie plaatsten een oproep op Facebook om ludiek te protesteren tegen bezuinigingen op hun faculteit. Geruchten deden de ronde dat daardoor werkcolleges zouden verdwijnen. Opeens stonden er tweehonderd studenten op het Spui.

Mobiliseren
Geen wonder dat ook de landelijke clubs LSVb en ISO het internet steeds meer gebruiken. Via kenniscrisis.nl roepen ze lokale studentenorganisaties op om hun achterban te mobiliseren. Ze hebben voor die lokale organisaties een draaiboek gemaakt met een checklist voor de veiligheid, EHBO en de politie.

Duizenden
Is protest nog denkbaar zonder internet? Na een oproep voor het ‘Dam-protest’ dat de ASVA-studentenunie vrijdag in Amsterdam organiseert, hebben zich al meer dan 4500 studenten aangemeld. Vergeet ook de petitie ‘minimaalnominaal’ niet. Duizenden studenten klikten op de ‘I like’-button en meer dan tweehonderdduizend ondertekenden de online petitie.

Voordelen
Sociale media lijken alleen maar voordelen te hebben voor de studentenorganisaties. “We worden toegankelijker voor mensen”, constateert Verhoek. “En wij kunnen met onze aankondigingen studenten thuis bereiken. We hoeven ze niet meer op straat een flyer in de hand te drukken.”

Lopend vuurtje
Dat effect merken ze ook bij het Interstedelijk Studenten Overleg, zegt Guy Hendricks: “Protestacties verspreiden zich op Twitter en via Facebook als een lopend vuurtje.” Waar Hendricks over twittert? Bijvoorbeeld over de ‘twibbon’ die studenten nu kunnen downloaden. Dat is soort proteststicker die over hun Facebook- en Twitter-avatar wordt geplakt. Dit doet denken aan de zomer van 2009, toen veel Twitter- en Facebookgebruikers hun avatar groen maakten uit solidariteit met de Iraanse bevolking die de straat opging om te protesteren tegen de herverkiezing van Ahmadinejad.

Zelfvertrouwen
Al zeggen ze het niet hardop, de nieuwe media hebben voor een hernieuwd zelfvertrouwen gezorgd bij de studentenbonden. “Ik ben ervan overtuigd dat we studenten weten te bereiken”, zegt Verhoek. “Als ik zie dat al vierduizend mensen zich hebben aangemeld voor het protest van vrijdag in Amsterdam, dan moet het lukken om in januari met tienduizenden studenten op het Malieveld te staan.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.