In een stad die voor een groot deel draait om ontwerpstudenten, is het opmerkelijk dat er nog geen groot designfestival bestaat. Dat vond cultuurpodium Ciccionina nou ook. Komend weekend is daarom het eerste, tweedaagse Gemaakt Festival in en om de Kromstraat een feit.
Natuurlijk, posters genoeg in de hal van Industrieel Ontwerpen. Allemaal design van afstudeerders en bachelors. Een hal vol bijzondere maquettes bij Bouwkunde. Maar ze vallen in het niet bij een knallend Lorre-muziekfestival, praktisch op dezelfde campus. Laat staan dat iemand van ‘buiten’ al die designs waar de TU van uitpuilt ooit te zien krijgt.
Jammer, vindt Nina Voets van Ciccionina, maar alles behalve reden om bij de pakken neer te zitten: voor alles is tenslotte een eerste keer. “Ciccionina is altijd bezig op het raakvlak tussen muziek, kunst en design. Bovendien vinden wij het belangrijk om studenten te betrekken bij wat er in de stad gebeurt. Dat lukt goed met muziek, maar het is natuurlijk óók leuk om te laten zien waar studenten en alumni zelf mee bezig zijn; wat ze zelf ontwerpen. Zo kwamen we op het idee voor het Gemaakt Festival. Er zijn al wel ontwerpfestivals – Dutch Design in Eindhoven is bijvoorbeeld heel groot. Maar in deze regio gebeurt er weinig, zeker met een tentoonstellingskarakter. Daar wil ons festival zich op richten. Wat komt allemaal kijken bij het maken van een ontwerp?”
De exposanten op het festival zijn bijna allemaal afgestudeerden met een eigen bedrijfje. “Pioniers”, volgens Voets, “die bewust niet voor een ontwerpbureau kiezen. We willen aanstormend talent laten zien; nieuwe projecten met een interactief element die nog niet bekend zijn bij het grote publiek.” Daaronder ook de Footnote van industrieel ontwerpers Alexander Ettema en Joeri Lambert, een hulpmiddel voor muzikanten om op een gemakkelijke manier van andere muzikanten te leren. Helemaal zonder bladmuziek. Eigenlijk is het ontwerp niets meer dan een matje met een play-, pauze-, doorspoel- en terugdraaiknop, dat met de voeten bediend kan worden terwijl je speelt.
Kinetic Vision, een bedrijf van twee luchtvaart- en ruimtevaarttechniekstudenten, laat bezoekers experimenteren met augmented reality. Eerder lieten ze Delftse toeristen al met hun smartphone door de stad wandelen, om op die manier meer te leren over de geschiedenis van de gebouwen. Verder is studentenplatform Bluedot, opgericht om studenten te helpen hun producten klaar te maken voor de markt, aanwezig om het ontwerpproces te laten zien van twee ontwerpen. Ook leuk: de wereldverbeterende projecten Durke’s handcrafted Longboards (95% biologisch afbreekbare skateboards van bamboe) en Call for help (kartonnen, recyclebare iPhone-hoesjes, ten behoeve van Het Rode Kruis en de tsunami in Japan).
Spannend, maar hoe indrukwekkend is dit voor niet-TU’ers? “Heel erg”, denkt Voets. “Het Gemaakt Festival is leuk voor iedereen, zelfs voor kinderen. In Ciccionina is bijvoorbeeld een workshop op basis van een You Tube-filmpje, waar je leert hoe je van een melkpak een recyclebaar portemonneetje kunt maken. En buiten, in de Kromstraat, staat een Battle Machine; een soort flipperkast waarmee je strijdt wie de mooiste muziek kan maken. Verder is er overal eten en muziek op straat: een echte festivalsfeer.”
Bijzonder is dat veel ontwerpen te zien zijn in ongebruikelijke ruimtes. De binnen- en buitenruimtes van voormalig bakkerij Bierhuizen, bijvoorbeeld. “Daarbij ligt een loods met een prachtige lichtinval”, weet Voets. De sigarenfabriek aan de Brabantse Turfmarkt die al bijna dertig jaar leeg staat, is een al even adembenemende plek voor exposities en lezingen. Verrassend. Voets: “Zo zie je op het festival niet alleen dingen die je nog nooit gezien hebt, maar kom je ook op plekken waar je nooit geweest bent.”
Gemaakt Festival, zaterdag 2 juli van 14.00 tot 23.00 uur in en om de Kromstraat (afterparty in Ciccionina vanaf 00.00 uur) en op zondag 3 juli van 14.00 tot 18.00 uur.
Voor de clubtitelstrijd bij het mountainbiken, later op de dag in het Elsenburgerbos nabij Rijswijk, hadden zich slechts zeven renners ingeschreven. Michiel Groothoff nam het initiatief, waarna Matthijs Gerrits halverwege de 45 minuten plus drie extra ronden de kop overnam die hij niet meer afstond. Gerrits liet zich voor de derde keer op rij als clubkampioen huldigen, Groothoff werd tweede.
Ariston’80 beleefde zaterdag, na het vertrek van enkele oudgedienden, een gedroomde opening van de nieuwe voetbalcompetitie. Wat vorig seizoen slechts één keer gebeurde – achterin de nul houden – gebeurde nu al in de eerste wedstrijd. Op het sportcentrum werd het Haagse KSD met 3-0 geklopt door een doelpunt van Fedde Burgers en twee van David Brackenhoff. “We speelden een puike wedstrijd, hadden het goed in de hand”, aldus een opgetogen coach Arjan van der Meyde. “Vooral de verdediging stond de ballen soeverein weg te halen en nieuwe aanvallen op te bouwen.”
Een dag later ondervonden de voetballers van Taurus een heel wat minder plezierige seizoensopening. In Schiedam kregen de Delftse studenten met 6-1 klop van DRGS.
Coos van Buuren, student civiele techniek, bereidt zich momenteel voor op het NK baanatletiek, over ruim twee weken in Amstelveen. Daar verdedigt hij met het estafetteteam van zijn vereniging Leiden Atletiek de gouden medaille die zij op het vorige NK wonnen op de 4x 800 meter. “Wij liepen toen 7.42. Volgens de krant was er in de voorgaande tien jaar nauwelijks zo’n tijd gelopen. Omgerekend is dat 1.55 per loper. Met zo’n tijd sta je individueel in de top-5 van Nederland.” Over de kansen op prolongatie van de titel blijft de Delftse student behoedzaam: “Er staat in elk geval nog één andere heel snelle ploeg op de startlijst.”
Comments are closed.