Campus

Zelf doen

Een Delftenaar, in andere studentensteden graag nog wel eens Duft of fietsenmaker genoemd, is meestal te snugger voor zijn eigen bestwil, heeft een eigen soort humor, maar is boven alles stront- en stronteigenwijs.

Het is misschien wel die laatste eigenschap die mij bij koken altijd bezighoudt. Als ik de supermarkt inloop en overal potjes zie, vraag ik mezelf maar één ding echt af: ‘Kan ik dit ook zelf maken?’. Veel van mijn gerechten zijn de uitkomst van zelf kloten in de keuken en uiteindelijk op iets geks maar moois uitkomen.
Voor nu houden we het simpel: mayonaise.


Mayonaise

Materiaal: kom of schaal, garde of handmixer, geduld

Ingrediënten: 2 eierdooiers; mosterd (gladde mosterd, niet grof); azijn (wit of rood maakt niet uit); olie (niet een te sterk smakende zoals olijf, eerder zonnebloem); scheutje water; zout en peper



Mayonaise maken is een kwestie van geduld. Het zal misschien een keer fout gaan, in welk geval je een redelijk onappetijtelijke eierensoep krijgt. Maar de keer dat het lukt, is het meer dan waard. Doe de eierdooiers in de kom met een eetlepel mosterd en een eetlepel azijn. Sla het mengsel glad met de garde of handmixer. Laat nu rustig de olie in een dun stroompje in de kom lopen terwijl (!) je aan het kloppen bent. Je hebt hier misschien een extra paar handen voor nodig… blijf kloppen en op een gegeven moment ‘pakt’ de mayonaise. Er is een maximum aan olie die de mayonaise kan hebben. Ik kan nu een getal zeggen, maar elk ei is anders, dus elke reactie op de olie is anders. Als richtlijn kun je aannemen dat je per twee eidooiers er ongeveer 300 tot 400 ml olie bij kan doen. Mocht de mayonaise bijna splitsen door teveel olie, geen paniek, klein scheutje water erbij en klaar. Zodra de basismayonaise klaar is, kun je er van alle bij doen. Zelf doe ik nog wel eens wasabi en citroen.



Veel plezier en blijf proberen!


Met geslepen messen,

De Kokende Student

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.