Campus

Zeg het met post-its

Niets beter bij een groepsopdracht dan live in één ruimte samenwerken. Maar het digitale prikbord Share Square, een start-up van IO-alumnus Thatcher
Peskens, komt griezelig dicht in de buurt.


Je bachelor-eindproject, het nieuwe ontwerp bij het industrieel ontwerpbureau, een artikel met spectaculaire foto’s voor een glossy uitgeverij; allemaal onmogelijk zonder goed overleg. Heen en weer schuiven met schetsen, schieten op elkaars creatieve uitspattingen… Zou het nou niet fantastisch als dat allemaal digitaal kon? Niet alleen handig voor freelancers en het nieuwe werken, maar ook voor bedrijven en studio’s waar mensen in aparte ruimtes werken.


Dat dacht Thatcher Peskens (30) ook. Tijdens een groepsopdracht bij industrieel ontwerpen in 2005 merkte hij al dat overleggen lastig ging. “Ik dacht: we zouden een manier moeten vinden om onze gedachten te delen. Via mail ofzo, of een speciale website. Dat idee heeft me nooit meer losgelaten.” Sterker nog: tijdens zijn stage bij

Hewlett Packard in Amerika ontdekte hij dat zelfs in een organisatie met die omvang en professionaliteit, het overleg verbazingwekkend slecht geregeld was. “Zij hebben de juiste middelen óók niet. Toen besloot ik daar op af te studeren.”


Voor zijn scriptie baseerde Peskens zich op onderzoek naar wat beter werkt: live samenwerken in een studio, of werken op afstand – bijvoorbeeld vanuit verschillende kantoorruimtes. Het is weinig verbazend dat daar uit kwam dat samenwerken in één studio efficiënter is, twee keer zo effectief zelfs. “Het delen van informatie gaat op die manier makkelijker, je bent je altijd bewust van wie wanneer waaraan werkt en de communicatie zelf verloopt beter; je kunt simpelweg dingen aanwijzen.”

Daar kan een computerprogramma natuurlijk nooit tegenop, maar je kunt er wel naar streven. En zo werd Share Square geboren. Het programma is bedoeld als prikbord om informatie op te organiseren en gedachten op te delen. Een soort brainstormbord, dat daadwerkelijk leidt tot een concreet resultaat. “Het is echt een organisatie-, communicatie- en samenwerkings-tool”, aldus Peskens.


Dat gegeven op zich is natuurlijk niet nieuw: in Google Docs kun je bijvoorbeeld al in elkaars documenten werken en opmerkingen plaatsen. “Maar Share Square geeft die informatie door middel van visuele organisatie ook context, en op een heel intuïtieve manier.”

Nou, dat betekende natuurlijk cum laude afstuderen in 2010. “Niet echt”, zegt Peskens, “mijn professor zag het niet zo. Ik kreeg een 7, hij had liever gehad dat ik een prototype had onderzocht. Wel werd ik gevraagd of ik op het onderwerp wilde promoveren, maar ik realiseerde me dat ik het eerst iets moest maken, voordat ik het kon onderzoeken. Als Share Square straks is uitontwikkeld, wil ik wel alsnog onderzoeken of mensen elkaar dankzij mijn programma nu echt beter begrijpen tijdens een ontwerp- of werkproces.”


Het vergt een stevige dosis geloof in je product en zelfvertrouwen om er dan toch een start-up bij YesDelft mee te beginnen. Peskens: “Ik wíst gewoon dat hier behoefte aan was. Tijdens mijn afstuderen sprak ik zoveel bedrijven – Philips Design, Delftse ontwerpbureaus – waar het ontwerpproces qua overleg nog niet liep zoals het zou kunnen. Ik heb het vak ‘Een businessplan schrijven’ gevolgd bij YesDelft en realiseerde me: dit wordt idioot veel werk. Maar ik leef op het feit dat mensen geloven dat dit nieuw en waardevol is.”

Eerlijk is eerlijk: het ziet er gelikt uit. Dat maakt Share Square niet alleen handig, maar ook gewoon leuk om mee te werken. Een post-itje plakken staat nu eenmaal gezelliger dan een vetgedrukte opmerking met behulp van track changes. En het is stukken duidelijker en overzichtelijker.


Peskens heeft ondertussen tien mensen in dienst, voornamelijk (TU-)studenten. Serious business. “Ik heb liever veel domeinexperts om me heen, mensen die in één ding heel goed zijn, dan een paar mensen die van alles maar een beetje kunnen.” Zelfs al vraagt dat een flinke berg investeerders. Uiteindelijk heiligt Peskens’ doel dan ook alle middelen: “Ik wil zoveel mogelijk mensen elkaar laten begrijpen.”


Studenten en medewerkers mogen Share Square – nu nog in de bètaversie – gratis gebruiken. Laat je TU-mailadres achter op www.sharesquare.com. Alvast een voorproefje bekijken? sqr.io/sqr-video

Het  staat hogescholen en universiteiten vrij om de geloofsbeleving van hun studenten te faciliteren, schrijft Donner. Zo lang de Algemene wet gelijke behandeling in acht wordt genomen is er niets aan de hand: alle studenten kunnen van de ruimte gebruikmaken.

De PVV had gevraagd om de wasruimte te laten verdwijnen omdat die een teken zou zijn van de “voortschrijdende islamisering van het onderwijs”. Donner is het daar niet mee eens: “Rekening houden met het gegeven dat een toegenomen deel van de Nederlandse bevolking zich tot het islamitische geloof rekent, is geen islamisering, maar bij uitstek een uiting van de westerse waarden van geloofsvrijheid en tolerantie.”

 

 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.