Campus

X-kaart nu ook voor cultuur verenigingen

Culturele studentenverenigingen moeten vanaf komend studiejaar net als sportclubs betalen voor faciliteiten van X. Wat zullen de leden daarvan merken?

Het X-abonnement kost TU-studenten 130 euro per jaar. Voor die prijs krijgen ze onder meer toegang tot evenementen en activiteiten. (Foto: Marjolein van der Veldt)

Komend collegejaar is het zover: alle leden van culturele studentenverenigingen moeten een abonnement hebben. Alleen dan kunnen ze de faciliteiten van het sport- en cultuurcentrum – dat sinds dit collegejaar X heet –  blijven gebruiken. Voor sportverenigingen is dat al zo.


X is al sinds 2005 in gesprek met de cultuurverenigingen. Eva Gresnigt-Raams van X hield zich de laatste jaren bezig met de invoering van het abonnement. Waarom duurde het zo lang? “Het is een flinke verandering en we wilden het voortbestaan van de verenigingen niet in gevaar brengen”, vertelt zij. “Doordat de verenigingen elk jaar van bestuur wisselen, zijn we een aantal keer opnieuw begonnen.” Twee jaar geleden stelde X een deadline: vanaf seizoen 2019-2020 moet het geregeld zijn.


Financieel afhankelijk

Geregeld is het, maar dat wil niet zeggen dat iedere vereniging het abonnement zal afnemen. Het Delfts Studenten Muziekgezelschap Krashna Musika doet dat wel. “We zijn te financieel afhankelijk van X om dat niet te doen”, legt voorzitter Taeke van Kuijk uit.

Krashna huurt wekelijks twee dirigenten voor de repetities. X betaalt die nu al grotendeels en vanaf volgend jaar helemaal. Daarnaast repeteren koor en orkest gratis in de theaterzaal aan de Mekelweg 10. “X betaalt veel kosten”, zegt Van Kuijk. Daar kunnen wij met fondsenwerving niet tegenop. Als wij voor onze leden het X-abonnement niet afnemen, stijgt de contributie meer dan dat het abonnement kost.”


‘Het X-abonnement was op de lange termijn niet waardevol genoeg’


Het X-abonnement kost TU-studenten 130 euro per jaar. Voor die prijs krijgen ze onder meer toegang tot evenementen en activiteiten. Daarnaast kunnen ze de repetitieruimtes en zalen gebruiken. Voor verenigingen betaalt X daarnaast directe kosten zoals trainers of dirigenten.


Minder laagdrempelig

Voor sommige verenigingen wegen deze voordelen niet op tegen de contributiestijging. De Delftse Studenten Jazz Vereniging Groover en dansvereniging SoSalsa nemen geen abonnement af, maar sluiten een leveranciersovereenkomst met X. Met deze vrij in te vullen samenwerking blijven de verenigingen betrokken bij X en kunnen ze er geld verdienen door programma-aanbod te leveren. “Het X-abonnement was voor ons op de lange termijn niet waardevol genoeg”, legt Stefan Loonen, commissaris jazz en extern bij Groover uit. “Door de contributieverhoging wordt onze vereniging minder laagdrempelig.”


Een ander bezwaar van het Groover-bestuur is dat alle leden het abonnement moeten afnemen, terwijl slechts een klein deel van hen de faciliteiten van X gebruikt. “Van onze 320 leden zitten er ongeveer 50 in verenigingscombo’s zoals de bigband. Zij repeteren in het X-gebouw met een dirigent die nu deels door X betaald wordt. De andere leden komen enkel naar onze jamsessies en borrels in het centrum van Delft. Wij vinden het scheef als deze leden toch voor een X-kaart moeten betalen”, zegt Loonen.


Financiële gevolgen

Het bestuur van SoSalsa heeft vergelijkbare bezwaren. “Onze contributie is zestig euro per jaar. Met het X-abonnement zou dat met 220 procent stijgen. Dat is een grote stap”, zegt voorzitter Olivier Dingeldein. Het niet afnemen van het X-abonnement heeft financiële gevolgen voor de dansvereniging. “We werden voor een vrij groot bedrag gesponsord door X, dat hebben we moeten opvangen. Zo hebben we één van onze professionele showteams herzien. Toch wil ik niet zeggen dat onze relatie met X verslechterd is. Ik snap hun standpunt.”


Gresnigt-Raams benadrukt namens X dat de keus om het abonnement af te nemen aan de verenigingen zelf was. “We bieden de verenigingen bewust meer opties, zoals de leverancierssamenwerking. Ook kunnen verenigingen kiezen om alleen leden die onze faciliteiten gebruiken aan te merken als actieve leden. Dan steunen we verenigingen op basis van die grootte. Wij willen per vereniging maatwerk bieden. Het belangrijkste voor ons is dat alle gebruikers meebetalen aan onze faciliteiten. Dat vinden we wel zo eerlijk.”


  • Benieuwd naar de mogelijkheden bij X? Kijk op hun website.


Michiel de Haan / Freelance redacteur

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.