Vandaag nog in de collegebanken, zondag op de mat bij het junioren-WK in Oezbekistan, mede dankzij de steun van Giel Beelen. In Centraal-Azië hoopt het 19-jarige schermtalent David van Nunen stilletjes voor een verrassing te kunnen zorgen.
Vorige week schreef De Telegraaf een stukje over de Delftse IO-student die meedoet aan het junioren-WK in Tasjkent op 5 april. Nog diezelfde dag hing Giel Beelen van 3FM aan de lijn. De dj had gelezen over de crowdfundingactie die de schermer via zijn website was begonnen om de reis te kunnen financieren. Zo rijk is de Nederlandse schermbond niet. Live op de radio schonk Beelen hem de nog benodigde € 250, in ruil waarvoor Giel’s roze programmalogo tussen de overige sponsornamen op Van Nunens speciale WK-shirt zal prijken.
Het zal, vanwege de leeftijd, meteen het laatste junioren-WK worden voor Van Nunen, die zich als jongetje van tien liet inspireren door de verhalen over duellerende musketiers en ridders. En dus meldde hij zich aan bij Pallós in Utrecht, waar hij zich na een tijdje op de degen richtte. De combinatie met zijn IO-studie gaat hem goed af. Overdag studeren op de faculteit, ‘s avonds trainen in Utrecht of bij DFC in Delft, waar hij les krijgt van routinier Boudewijn Wisse. En dan zijn er nog de trainingssessies met bondscoach Gabor Salomon in Den Bosch.
Best pitttig, die mix van topsport en studie, geeft hij toe. “Een kwestie van goede communicatie en het overzicht houden van de hoeveelheid tijd die voor verschillende studieprojecten en -vakken nodig is”, concludeert hij nuchter. “Voor buitenlandse wedstrijden vertrek ik meestal op vrijdag. Dan mis ik één dag studie, dat is best te regelen.”
Onlangs werd hij voor de tweede maal Nederlands studentenkampioen. Eerder was hij al eens landelijk de beste, bij de cadetten: de categorie tot 17 jaar. En hij stond al een tijdje derde op de Nederlandse senioren-ranking. Begin maart eindigde hij als 44ste op het junioren-EK in Maribor. Wat dat allemaal betekent voor zijn kansen in Tasjkent is moeilijk te zeggen. “De resultaten per wedstrijd kunnen heel erg verschillen. Na de poulewedstrijden volgen de eliminatierondes. Wie verliest ligt eruit. Als je even één minuut niet de volle focus hebt ben je weg.” Belangrijk is dat je een goed plan hebt. “Goed kijken wat je tegenstander doet en daarop adequaat inspelen.” Daarnaast is een goede lichamelijke gesteldheid nodig. Volgens Van Nunen is schermen ‘een fysieke denksport’.
Voorzichtig hoopt hij op een stunt in Tasjkent, maar dan moet hij wel een goede dag hebben. En natuurlijk zijn de Olympische Spelen uiteindelijk zijn grote droom, maar nuchter blijft hij ook: “Ik wil eruit halen wat erin zit, dan zie ik wel waar het schip strandt.”
Comments are closed.