Education

Wiskundegenie weigert miljoen dollar

Eén miljoen dollar won Grigoriy Perelman voor het bewijzen van de stelling van Poincaré, een van de lastigste puzzels in de wiskunde. Maar de 44-jarige Rus bedankt ervoor. ‘Ik heb alles wat ik wil.’

De prijs is toegekend door het Clay Mathematics Institute, dat één miljoen dollar uitloofde voor de oplossing van zeven belangrijke wiskundige raadsels. Eerder weigerde Perelman de Fields Medal, een soort Nobelprijs in de wiskunde.

De Rus loste het honderd jaar oude vraagstuk in 2002 op en leeft sindsdien als een kluizenaar in Sint-Petersburg. Volgens een buurvrouw heeft hij alleen een tafel, een kruk en een bed en wemelt het er van de kakkerlakken.

Al maanden vroegen collega’s en familieleden niet meer naar mijn dagelijkse werk, maar alleen nog naar De Roman. Het schrijven van een ongepubliceerd boek is kennelijk vele malen sexier dan welke andere bezigheid of prestatie ook.
En nu is het boek er: Mea. Het gaat over het leven en werken aan de universiteit. Anders dan mijn artikelen en hoofdstukken over mijn vakgebied, laat iedereen die de debuutroman heeft gelezen meteen weten wat hij ervan vindt. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik een sms of email ontvang met een beschouwing of compliment, met kritiek of een aanwijzing van technische aard (die flash back had je anders moeten aanpakken). Vrienden en familie zeggen vooral aardige dingen. Daar zijn ze ten slotte familie voor. Recensenten houden zich minder aan die regel. En dat is nóg een verschil met wetenschappelijk werk: er is geen methode of onderzoek waarachter ik me kan verschuilen. Alles is mijn eigen keuze, mijn schepping en mijn eigen verantwoordelijkheid. Alle kritiek is daardoor ook persoonlijk.
Opeens heb ik een nieuwe taak. Ik geef interviews. Ha! De volgende vragen komen tot nu toe terug:

  • Het gaat over een zure, incompetente vrouwelijke UHD die met procedureel gedram haar positie heeft verkregen. Is het autobiografisch? (Ja, maar niet op de manier zoals bedoeld door de vragensteller.)
  • Wie is die ijdele hoogleraar die al dertig jaar lang zijn proefschrift aan het recyclen is? (De auteur geeft nooit de sleutel van de sleutelroman prijs.)
  • Is het echt zo erg op de universiteit? (Ja en nee.)
  • Wil je nog wel werken aan de universiteit? (Ja, graag.)
  • Hoe zit het nu met die seks op wetenschappelijke congressen? (Waarom wil je dat weten?.)

Nu ga ik weer verder met mijn wetenschappelijke artikel. Investeren in infrastructuren. Oók sexy, al ziet niet iedereen dat.

Dat zei hij deze week in de Daily Mail. De prijs is toegekend door het Clay Mathematics Institute, dat een miljoen dollar uitloofde voor de oplossing van zeven belangrijke wiskundige raadsels. Eerder weigerde Perelman de Fields Medal, een soort Nobelprijs in de wiskunde.

De Rus loste het honderd jaar oude vraagstuk in 2002 op en leeft sindsdien als een kluizenaar in Sint-Petersburg. Volgens een buurvrouw heeft hij alleen een tafel, een kruk en een bed en wemelt het er van de kakkerlakken.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.