Campus

Wintersportkost: rösti met worst

Wintersport is zwaar. Je maakt lange dagen, put je lichaam uit en staat iedere dag op met bonkende
hoofdpijn. Om dit vol te houden moet je goed eten en dit maagvullend calorierijke recept is de perfecte voorbereiding op de après-ski.

Rösti met sjalottenjus en braadworst (4 personen):

1,2 kg vastkokende aardappelen; 4 eieren; 4 braadworsten; 12 sjalotten; 4 el natuurazijn; 100 g suiker; 30 g boter; 1 blokje rundvleesbouillon; 4 el sterke koffie

Sjalottenjus
Doe de ongepelde sjalotten in een pan met water en breng het aan de kook. Giet ze na vijf minuten koken af en laat ze afkoelen. Op deze manier zijn ze makkelijk te pellen. Maak de sjalotten schoon maar laat ze wel heel. Smelt de boter in een sauspan en laat uit bruisen. Bak hierin de sjalotten goudbruin. Voeg nu de suiker toe en laat karamelliseren op hoog vuur. Voeg 400 milliliter water toe samen met de azijn, koffie en het bouillonblokje. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur daarna laag. Laat het vocht nu rustig inkoken tot er een mooie stroperige saus ontstaat.

Rösti
Schil de aardappelen en rasp ze op een grove box rasp. Knijp het vocht uit de geraspte aardappel en doe in een mengkom. Kruid de aardappel met peper en zout. Zet een grote koekenpan op het vuur en laat warm worden. Doe 4 eetlepels olie in de pan en verdeel het aardappelmengsel over de pan zodanig dat de laag overal even dik is. Zet het vuur laag en laat de aardappel 10 minuten aan deze kant bakken zonder te roeren. Draai de rösti om en bak de andere kant 10 minuten.

Bak ondertussen de braadworsten en in een andere pan vier spiegeleieren. Serveer de rösti op een snijplank en top af met de worsten, eieren en sjalottenjus.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.