Ongecategoriseerd

Wetenschappers: schiet samenwerking met fossiele bedrijven niet zomaar af

Klimaatactivisten eisten dat universiteiten de banden met de fossiele sector verbreken. Maar een groep wetenschappers is kritisch. Het zou de verduurzaming juist schaden.

Translation in progress


Volgens wetenschappers in Amsterdam en Utrecht zijn bedrijven als Shell onmisbaar bij het onderzoek naar groene energie. Universiteiten zouden daarom niet meteen de uitgestoken hand van deze bedrijven moeten afslaan als ze het klimaat willen verbeteren, zoals klimaatactivisten van hen verlangen. In Delft koos men vorig jaar voor een vernieuwde samenwerking. 


Ondoordacht

Dertig hoogleraren en onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) schreven een kritische open brief over het besluit van hun universiteit om nieuwe samenwerkingsprojecten met de fossiele industrie voorlopig af te houden. “Samenwerking met een breed spectrum van private partijen is juist hard nodig om de energietransitie te realiseren en de klimaatdoelen te halen”, zegt een medeondertekenaar tegen nieuwsplatform Folia.


Het moratorium van de UvA zou ondoordacht zijn. Want fossiele bedrijven zoals Shell hebben “veel kennis en faciliteiten die essentieel zijn om de resultaten van ons onderzoek op grote schaal toe te passen in de praktijk”, menen de critici. Door het op voorhand afwijzen van mogelijke samenwerkingen zou de universiteit bovendien hun academische vrijheid ook inperken.


Balanceeract

Rector magnificus Henk Kummeling van de Universiteit Utrecht (UU) ziet het direct stoppen met samenwerking ook niet als een optie. In een interview met nieuwsplatform DUB sprak hij over de dertien Utrechtse onderzoeksprojecten die deels worden gefinancierd door de fossiele industrie. Dat zou groen onderzoek juist stimuleren, meent hij. “We helpen Shell namelijk echt niet meer met het oppompen van olie.” Utrechtse wetenschappers vertellen hem dat het bedrijf “een bepaalde infrastructuur heeft” die ze goed kunnen gebruiken.


Werken aan energietransitie

De faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft zet de samenwerking met de fossiele industrie voort, vertelde hoogleraar Giovanni Bertotti vorig jaar aan Delta. Anders zouden onderzoekers hun toegang tot waardevolle bodemdata verliezen. Samenwerkingen moeten sindsdien aan de voorwaarde voldoen dat er kennis uit voortvloeit die bruikbaar is voor de energietransitie. 


HOP, Peer van Tetterode 

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Do you have a question or comment about this article?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.