Education

​Wetenschappers maken Prinsjesdag-outfit Bussemaker

Haar hakken en handtas komen uit de printer, haar hoed is van prismatisch folie en voor haar jurk kreeg ze een bodyscan. Mooi hoor, de nieuwe kleren van minister Bussemaker!

In het diepste geheim hebben ontwerpers en wetenschappers van de TU Eindhoven aan de kleren gewerkt die minister Bussemaker vandaag draagt. Hun vernieuwende technieken moeten op den duur de modewereld veranderen.

Op Prinsjesdag zetten veel vrouwelijke politici een mooie hoed op en steeds vaker hebben hun kleren een politieke lading. Vorig jaar liet Bussemaker haar hoed ontwerpen door mbo-studenten, deze keer door wetenschappers.

Voor het ontwerp van de jurk is een driedimensionale scan van Bussemakers lichaam gemaakt. Met behulp van speciale software is de stof precies op maat ‘geplooid’. De makers spreken van ‘ultra-personalisatie’.

Ze willen met hun technieken “het aloude ambacht van kleermaker of couturier verenigen met het huidige systeem van massaproductie”, aldus een toelichting. “Om de vervuilende en overproducerende mode-industrie te verduurzamen is het van belang om kleding on demand te kunnen vervaardigen en in de regio waar de vraag is.”

Vooral de hoed is echt iets voor een politicus, want in het ontwerp wordt volgens de makers gespeeld met perceptie en illusie. “Het aanzicht van de hoed verandert naar gelang het standpunt van de kijker.”

De outfit heeft een titel: be-tween. Die verwijst onder meer naar het interdisciplinaire karakter van het ontwerp. De artistiek leider was designer Pauline van Dongen, die is gepromoveerd op wearable technology.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.