Campus

Wetenschapper ziet het licht

Ufo’s en aliens bestaan. Dat beweerde dr.ir. Coen Vermeeren tijdens zijn Studium Generale-lezing op 1 februari. De openhartige universitair docent luchtvaart- en ruimtevaarttechniek riep overheden op om hun informatie over buitenaardse wezens openbaar te maken.

 Bij haar aan tafel schuiven Karen Lagendijk (Nuon), Peter Gortzak (FNV), Alfred Kleinknecht (TU Delft) en Anke van Hal (Universiteit Nyenrode). Het is de derde bijeenkomst van de serie ‘Mariëtte in gesprek met’, waarbij Hamer discussieert met personen uit een bepaald aandachtsgebied. Centraal staan twee vragen. Hoe kunnen we de kredietcrisis benutten om de economie en onze samenleving duurzamer maken? En: hoe is met duurzame investeringen de arbeidsmarkt te stimuleren? Ook het pakket kabinetsmaatregelen dat 25 maart is gepresenteerd, wordt op duurzaamheid bekeken.. De bijeenkomst is in de Senaatszaal in de Aula. De ontvangst met koffie en thee is om 19.30 uur. De discussie duurt van 20.00 tot 21.30 uur, met na afloop een drankje.

Een gigantisch hel, spiraal licht verscheen op 9 december 2009 aan de hemel boven Noorwegen. Direct begonnen verhitte discussies over natuurfenomenen én ufo’s. Wetenschappers en militairen wisten niet wat ze met het verschijnsel aan moesten. Twee dagen later kwam het verlossende antwoord: het was een mislukte raketproef van Rusland. Onzin, vindt Vermeeren. Maar wat het dan wel was, wist hij ook niet.


Er worden al eeuwenlang veel unidentified flying objects (ufo’s) waargenomen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vijf procent niet verklaard kan worden. Vermeeren: “Die vijf procent is voor wetenschappers interessant.” Het hoofd van Studium Generale buigt zich sinds kort over ufo’s. Dat is blijkbaar een populair onderwerp. Een lezing over ufo’s voor luchtvaart- en ruimtevaartstudenten van december 2009 werd bijna tienduizend keer bekeken en Vermeeren ontving bijna honderd e-mails. Sindsdien spitte Vermeeren meer informatie door en kwam tot een voor een wetenschapper opmerkelijke conclusie: ufo’s en aliens bestaan.

Die visie zorgde voor een van de meest opmerkelijke Studium Generale-lezingen ooit in Delft. Want wie naar een lezing van een wetenschapper over ufo’s gaat, verwacht een sceptische wetenschapper die het bestaan ervan ontkracht. In plaats daarvan riep Vermeeren wetenschappers, militairen, media en vooral politici op om hun geheimen over buitenaards leven prijs te geven. Daardoor was er tijdens de lezing geen strijd tussen een wetenschapper en de believers in de zaal, maar ging de lezing er meer over hoe een wetenschapper een believer werd.


Vermeeren leek vooral overtuigd door getuigenissen van een aantal vooraanstaande astronauten over hun ervaringen met ufo’s en aliens. Neem de Amerikaanse astronaut Buzz Aldrin – de tweede man op de maan. In 2005 vertelde hij over de waarneming van een ufo, een verklaring die hij overigens later weer introk. De lijst met gerespecteerde wetenschappers die ‘wat gezien hebben’ is lang. Ook de legendarische raketspecialist Wernher von Braun en astronaut Edgar Mitchell van Apollo 14 klapten uit de school.

De meest fascinerende getuigenis is van Paul Hellyer, voormalig Canadees minister van Defensie. Hij verklaarde dat Amerika bewust niet vertelt dat er contact met aliens is. “Buitengewoon schokkend”, zei Vermeeren. Ook benadrukt Hellyer dat veel van ‘onze technologie’ buitenaards is. Als buitenaardse technologie worden onder meer glasvezel en vrije energie genoemd.


De zaal was verdeeld tijdens de lezing. Sommigen knikten hevig als Vermeeren benadrukte dat er buitenaards leven is. Een keer werd zelfs ‘amen’ gezegd. Maar er waren ook hoofdschuddende sceptici.


Om mensen te overtuigen is bewijs nodig en juist daar ontbreekt het aan. Vermeeren denkt dat het bewijs er is, maar dat het niet in de openbaarheid komt. Dat komt door de cover up van media, politici en industrie. Want met alien-technologie is olie overbodig en het klimaatprobleem zo opgelost. Toch vreemd dat de media berichtgeving tegenwerkt als Vermeeren veel interviews laat zien, die onder meer zijn uitgezonden door CNN. Dat samenzweerderige gedeelte van zijn lezing was verreweg het minst overtuigend. Daarnaast verkondigde Vermeeren dat aliens ons willen helpen. Maar hoe kan men dat überhaupt nagaan? Of Vermeeren de sceptische bezoekers van zijn lezing heeft overtuigd is zeer de vraag. Maar het valt te prijzen dat hij met zijn dappere lezing een ander geluid liet horen in Delft.


www.sg.tudelft.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.