Education

Wereldrecord ligfietsen in andere handen

Het Delfts-Amsterdamse Human Power Team is zijn wereldrecord op de aerodynamische ligfiets voorlopig kwijt. In het Amerikaanse Battle Mountain haalde de Canadees Todd Reichert woensdag een snelheid van 137,94 kilometer.

Het verbeteren van het wereldsnelheidsrecord van mensaangedreven voertuigen. Dat is zonder omhaal van woorden het doel van het in 2010 opgerichte Human Power Team. Aan het project werken jaarlijks studenten van de TU Delft en de VU in Amsterdam samen aan wat de snelste ligfiets op aarde moet worden.

Twee jaar geleden reed Sebastiaan Bowier inderdaad dat gewenste record in de VeloX 3 van het HPT door een gemiddelde snelheid van 133,78 km/u te halen op het daarvoor bepalende traject van 200 meter. Vorig jaar was de VeloX 4 eveneens de snelste tijdens World Human Powered Speed Challenge in Nevada, al kon het wereldrecord net niet geëvenaard worden. Dit jaar is het doel niet anders, maar de lat is door de Canadees Todd Reichert donderdag dus iets hoger gelegd.

Mede door de niet altijd even beste weersomstandigheden kende het HPT een haperend begin. Op de eerste twee wedstrijddagen lukte het de equipe door tegenslag niet om de kwalificatieruns op de korte baan tot een goed einde te brengen. De fiets viel tijdens de races door windvlagen verschillende keren om en door softwareproblemen in de elektronica konden de bestuurders Robert Braam en Lieske Yntema, de laatste op jacht naar het in Franse handen verkerende vrouwenrecord van 121,81 km/u, hun data niet goed lezen. De onder een aerodynamische kap gelegen coureurs kunnen niet door een raampje naar buiten kijken, maar zijn voor de navigatie afhankelijk van deze data.

Pas woensdag lukte het beide rijders niet alleen om voor het eerst de finish te halen, maar ook om aan de kwalificatielimiet te voldoen. Braam haalde een topsnelheid van iets meer dan 90 km/u, Yntema zat tegen de 81 kilometer per uur aan.

‘s Avonds reed Yntema haar eerste run over de lange baan van acht kilometer. Ondanks de hinder van een langzamere fiets vóór haar haalde zij een snelheid van bijna 87 km/u. Een dag later kwam Braam tot een vaart van rond de 100 km/u. Op dezelfde ochtend leverde Todd Reichart zijn absolute topprestatie. De man uit Toronto mag zich nu de snelste man ter aarde op een mensaangedreven voertuig noemen. Hoe lang dat duurt ligt onder anderen aan de verdere prestaties deze week van Braam en de zijnen. Ook Yntema krijgt tot en met zondag kansen om toe te slaan. Te beginnen met vrijdag, als beiden een nieuwe recordpoging wagen.

Zie ook www.hptdelft.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.