Education

Weer uitstel tramlijn naar TU

Terwijl tramlijn 19 naar de TU opnieuw jaren vertraging oploopt, is de NS-spoortunnel na vijf jaar werken bijna klaar. Op zaterdag 28 februari 2015 rijdt de eerste passagierstrein ondergronds, na een week zonder treinen van en naar Delft.

Gisteren meldde de gemeente Delft dat de vervanging van de Sint Sebastiaansbrug, die nodig is voor het doortrekken van tramlijn 19 naar de TU en bedrijventerrein Technopolis, ‘aanzienlijke vertraging’ oploopt. Uiterlijk in maart 2015 moet bekend worden wanneer de tram wel gaat rijden.

In juni dit jaar liet de gemeente nog weten dat dat waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2017 zou gaan gebeuren. Dat moest maar eens de laatste einddatum zijn in een lange rij, vond Delft. Volgens de allereerste planningen had de tram al in 2007 moeten rijden.

Nu is er dus weer een kink in de kabel, en zoals de voorgaande keren is weer de brug de oorzaak. De rechtbank in Den Haag vernietigde al op 12 november de voor de nieuwe brug benodigde omgevingsvergunning. De rechter heeft bepaald dat er een nieuw besluit moet komen. En het akoestisch onderzoek naar een mogelijke toename van de geluidsbelasting door de nieuwe brug moet over.

Volgens de gemeente is er de afgelopen weken ‘intensief overleg’ geweest tussen de provincie Zuid-Holland, het Stadsgewest Haaglanden en de gemeente Delft over de consequenties van de uitspraak. Samen hebben ze besloten niet in hoger beroep te gaan, de lopende procedure in te trekken en het vergunningstraject opnieuw te starten.

Intussen staan de NS en Prorail er qua planning een stuk gunstiger voor. De aanleg van de spoortunnel, die startte in 2009, is bijna voltooid. Op zaterdag 28 februari kan, als het weer meewerkt, de eerste passagierstrein de tunnel in.

De week die daaraan vooraf gaat, moeten treinreizigers wel op hun tanden bijten. Vanaf zondag 22 tot en met vrijdag 27 februari is er helemaal geen treinverkeer tussen Schiedam, Delft en Den Haag. Dat is nodig om rails, seinen en wissels aan te sluiten en te testen. De NS zet bussen in om het leed te verzachten.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.