De kogel is door de kerk: YesDelft 2 moet in 2016 de deuren openen. Het nieuwe gebouw komt naast YesDelft aan de Molengraaffsingel en zal voor bijna een kwart uit laboratoria bestaan. Wouter de Bruijne, commercieel directeur van de incubator, hoopt daarmee biotech-startups te trekken.
Waarom is YesDelft 2 nodig?
“YesDelft 1 is bijna volledig gevuld. Er zitten nu ongeveer zeventig bedrijven in, maar we willen altijd ruimte blijven houden voor nieuwe startups.”
Ooit was het idee dat het tweede gebouw ruimte zou bieden aan bedrijven die te groot waren geworden voor YesDelft 1, die wilden doorgroeien. Waarom is daarvan afgestapt?
“We zijn er om startups een goed begin te geven. Het incubatieprogramma dat voor hen is bedoeld, stopt als ze aan een jaaromzet van 250 duizend euro zitten. Meestal is dat na een jaar of drie. Daarna is er het groeiprogramma, tot een omzet van één miljoen euro. Doorgroeiers kunnen beter een eigen ruimte vinden. Neem Ampelmann (een Delfts bedrijf dat in 2008 begon als spin off van de TU, red.). Dat heeft nu drie verdiepingen in het gebouw van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaartechniek. Zoveel ruimte kunnen wij niet bieden. We willen geen pandjesbaas worden.”
Veel bedrijven zullen verhuizen naar de grote steden. Wilt u ze niet koste wat kost in Delft houden?
“Nee. Maar als dat het beste is voor het bedrijf én voor de regio, dan is het natuurlijk ideaal. De praktijk wijst ook uit dat bedrijven er juist voor kiezen om in Delft te blijven. Juist vanwege het grote tech-netwerk en de aantrekkingskracht van de TU, bijvoorbeeld voor het doen van onderzoek en het aantrekken van personeel.”
Waarom hebben jullie gekozen voor een nadruk op biotech-startups?
“Er is, ook op de TU, te weinig labruimte. Laboratoria zijn voor bedrijven als Applikon (een biotech-bedrijf, red.) cruciaal. De startup Waste to Chemical, dat verf maakt van groente- en fruitafval, heeft ooit bij ons aangeklopt, maar is uiteindelijk naar Amsterdam gegaan. We denken dat er meer startups uit de biotech aankomen. YesDelft 2 is ongeveer half zo groot als YesDelft 1: 5500 vierkante meter. 1250 vierkante meter wordt labruimte. Dus een aanzienlijk deel zal inderdaad in die hoek zitten.”
Hoe gaat u die bedrijven vinden?
“We hebben nu een vacature voor een programmamanager biotech. Daarna moeten we een goede propositie neerzetten. Bekend maken dat we er zijn, is belangrijk. We hopen op een vliegende start.”
Hoe wordt het gebouw, dat dertien miljoen euro gaat kosten, gefinancierd?
“De TU, de provincie en de Europese Unie dragen bij. Over de details kan ik geen uitspraken doen. Dat kun je beter bij de TU navragen. (TU-woordvoerder Karen Collet laat weten dat hierover geen mededelingen worden gedaan, red.)”
Comments are closed.