Campus

‘We willen bouwen aan een nieuwe wereld’

Lijm & Cultuur bestaat tien jaar, maar kan pas sinds een jaar kan het evenementterrein naast de TU-campus echt los. Mede-eigenaar en directeur Antoinette Wijffels wil mensen verleiden anders in het leven te staan.

Hoe kwamen jullie hier tien jaar geleden terecht?
“Rob (mede-directeur Rob van Koppen, red.) en ik waren toen al jaren eigenaar van Improve (een licht- en beeldbedrijf, red.). We zochten meer creativiteit en wilden voor Delft een plek creëren waar dingen konden die tot dan toe niet konden: locatietheater, popconcerten, congressen en circussen die niet pasten op de geijkte plekken. Toen de Lijmfabriek wegging, zaten we hier de volgende dag aan tafel om het over de koop te hebben. We hebben een plan gemaakt. Waar anderen een verwaarloosd terrein vonden, zagen wij in de voormalige Lijm- en Gelatinefabriek een geweldige kans om cultuur en economie te mengen tot een totaal nieuw brouwsel. We hadden de droom om hier een vrijplaats te creëren waar verschillende communities samen kunnen komen om innovatieve projecten en baanbrekende ideeën te ontwikkelen. En dat is gelukt.”


Jullie kochten dit enorme terrein samen met de gemeente. Dat leidde vorig jaar tot een conflict.
“Toen het terrein werd gekocht spraken we af dat de gemeente het bestemmingsplan en de vergunningen zou regelen. Als dat klaar was zouden we het terrein definitief kopen van de gemeente. Dat heeft uiteindelijk negen jaar geduurd en door de kredietcrisis zei de bank ineens: jullie lening gaat niet door. Toen was het: ‘Tom Poes, verzin een list’. Dat kostte tijd, maar het is gelukt. Sinds november vorig jaar zijn we eigenaar en kunnen we echt voluit.”

Jullie zien Lijm & Cultuur als een creatief laboratorium. Wat houdt dat in?
“We zijn veel meer dan een locatie. We proberen mensen te verleiden om het eens anders te doen, om zo hun doelen beter te bereiken. Over die doelen stellen we vragen. Hele simpele vragen vaak, zoals waarom wil je bij elkaar komen, wat wil je teweeg brengen? Een simpel antwoord op de vraag ‘hoeveel kost het om bij Lijm & Cultuur een evenement te organiseren’ hebben we dan ook niet. Dat is voor sommige mensen even lastig. De oude fabrieksgebouwen die hier staan, zijn op vele manieren te gebruiken. We laten ze zo leeg mogelijk, zodat we ze zo kunnen aankleden en gebruiken dat het past bij het evenement. Laatst was er bijvoorbeeld een congres van Fugro. We hebben toen een nieuw concept bedacht. We lieten de wetenschappers aan het woord. Grote machines werden naar binnen gereden en we hebben zand op de grond gelegd voor demonstraties. Alles was mooi uitgelicht en overal waren inspirerende beelden. Zo kunnen we er iets veel spannenders maken, zodat mensen geïnspireerd naar huis gaan. We willen mensen verleiden anders in het leven te staan.”

Is er ruimte voor bijvoorbeeld studenten die iets nieuws willen proberen?
“Volop. Wij halen voeding uit het culturele leven. Die voeding gebruiken we bij de grotere evenementen. We verbinden werelden. We lijmen. Regelmatig komen er nieuwe ideeën voorbij waar we risicodragend in mee gaan. We investeren er dus in. Soms zijn dat ideeën van studenten, zoals het festival Dorpsgek van twee weken terug. Maar we hebben ook een lange relatie met onder andere StuDuction, de Ringvaart Regatta, Festival Aangeschoten Wild, IO CRISP, Lorre festival en talloze losse evenementen voor en door studenten.”

Hoe zien de komende tien jaar eruit?
“Elke dag zijn we aan het bouwen en daar gaan we mee door, in het vertrouwen dat onze levensfilosofie – elkaar vinden en inspireren – uitgebreid wordt. Voor iedereen is er plek bij Lijm & Cultuur, geen idee is te gek. We zetten de deuren graag open voor eigenzinnige creatievelingen en innovatieve ondernemers die net als wij vooruit willen, bouwen aan een nieuwe wereld.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.