Campus

‘We hebben nu echt wat te zoeken in het veld’

Topsportende TU-studenten proberen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen deze zomer in Londen. In aflevering vier: roeier Olivier Siegelaar en stuurman Peter Wiersum uit de Holland Acht.


Lagaaier Olivier Siegelaar en stuurman Peter Wiersum van Proteus behoren tot de selecte groep sporters die al zeker is van deelname aan de Spelen. De Holland Acht waarvan zij deel uitmaken is al gekwalificeerd. Nu ook de definitieve bootsamenstelling bekend is, kan de ploeg zich volledig richten op Londen. Dat gebeurt onder meer tijdens trainingskampen in het Italiaanse Varese. “Het is hier top, lekker”, zegt stuurboorder Siegelaar, “zonnetje, glad water.” Niet dat hij er vakantie zit te vieren. “We doen het absoluut niet rustig aan. Nu de selectie klaar is worden de activiteiten opgeschroefd, draaien we grote blokken van hoge intensiteit. Vóór de selectie roeiden we in wisselende samenstellingen in achten, viertjes en tweetjes. Nu kunnen we werken aan het echt beter maken van de boot, kilometers maken. Dát zet zoden aan de dijk.”


Is hij al nerveus? “Totaal niet. We zijn heel gedreven en gepassioneerd bezig. Er zijn maar acht landen gekwalificeerd, daar zitten geen zwakke boten bij. Maar wij hebben een sterke ploeg, met veel potentie, en we hebben er extreem veel zin in.”

Wiersum deelt zijn optimisme: “Ik denk dat dit een ongelofelijk goede ploeg is. Als we de komende vier maanden goed gebruiken moeten andere teams wel van een hele goede stal zijn willen ze ons pakken.”


Hoe anders was het vier jaar geleden, in de aanloop naar ‘Peking’. De acht draaide slecht en op het allerlaatste moment werd de hulp ingeroepen van uitgerekend Siegelaar en Wiersum. De laatste kwalificatiemogelijkheid werd benut, waarna de acht in Peking naar de vierde plaats voer.


“Vorige keer was het doel de Spelen halen”, vertelt Siegelaar. “We gingen wel voor goud in Peking, maar dat was niet zo reëel. Nu is er een compleet ander scenario. Toen waren we allemaal jong, nu zitten er zeven ervaren Olympiërs in de boot met een gemiddelde leeftijd van rond de 30 in plaats van 24. We zijn al geplaatst, iedereen is sterker geworden. We hebben nu echt wat te zoeken in het veld.”

Wiersum droomde destijds van Peking, dat buiten bereik leek: “Totdat we op het allerlaatste moment voor dat allerlaatste kwalificatietoernooi werden gevraagd. Vierde worden was eigenlijk een buitengewone prestatie, als je bedenkt dat wij toen eigenlijk een groep individuen waren. Nu is het heel anders.”


De toenemende belangstelling van de media vindt hij wel grappig. “Niet dat we daardoor harder gaan roeien in Londen, maar het is goed voor de roeisport. Aan de andere kant kan teveel aandacht afleiden en ten koste gaan van je herstel. We worden wel beschermd voor al die aandacht.”

Vertrouwen
Om een container vanuit Rotterdam te verschepen moet een bedrijf er gemiddeld dertig formulieren bijleveren. Prof.dr. Yoa-Hua Tan (Techniek, Bestuur en Management) ontwikkelt ict-systemen voor ‘verantwoord vertrouwen’ om douaneprocedures te stroomlijnen en de goederenstromen door Schiphol en Rotterdam sneller en veiliger te maken. In ruil voor minder inspecties biedt een vertrouwd bedrijf de overheid toegang tot een deel van hun bedrijfsgegevens.

29 april, 15.00 uur, Aula, ‘Technieken voor verantwoord vertrouwen’

Denktank
Studenten kunnen zich weer inschrijven voor deelname aan de Nationale Denktank. Dat betekent drie maanden (van medio augustus tot medio november) hard werken met ‘andere ondernemende, creatieve en ambitieuze academici’. Onderwerp is dit jaar de toekomst van het werken. Hoe houden bedrijven hun personeel productief en gemotiveerd zodat ze meer en slimmer willen gaan werken? Aanmelden kan tot 15 mei. Vorig jaar deden er vier TU-studenten aan mee.

blog.denationaledenktank.nl

Jazz
De Delftse Studenten Jazzvereniging Groover bestaat dit jaar vijf jaar. Van 10 tot 14 mei organiseert de vereniging daarom allerlei activiteiten. Zo is er op dinsdag 10 mei een jamsessie in café ‘De Klok’ aan de Oude Delft. De avond erop spelen de Grooverbands ‘Jimmy T & the Sizzling Hot Jazz Captains’ en ‘Messed Up’ tijdens het feest Just Jazz in Speakers.

www.grooverjazz.nl

StuDoc
De faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen opent op 26 april de vernieuwde faculteitsbibliotheek op de eerste verdieping van het CiTG-gebouw (net voorbij het servicepunt). Het studie- en documentatiecentrum (StuDoc) biedt stille werkplekken voor studenten en is aangepast aan de digitalisering van de collectie. Volgens decaan Louis de Quelerij is de bibliotheek nu trendsettend voor de beoogde renovatie van de rest van het gebouw.

26 april tussen 16.00 en 17.00 uur

Commotie
Het jaarverslag van de vertrouwenspersonen heeft enige commotie veroorzaakt. Zij schreven hierin dat medewerkers zich steeds vaker geïntimideerd voelen door ‘een bolwerk’ van leidinggevenden en HR-adviseurs, dat met de dynamiek van een stoomwals een ‘schimmig traject’ lijkt uit te voeren. Zij pleitten daarin ook voor meer informatie over de herijking, waarop directeur Human Resources Nynke Jansen stelde dat medewerkers ook zelf wel om informatie kunnen vragen. Juist die reactie irriteerde de ondernemingsraad (or), bleek tijdens een overleg met het college van bestuur. Collegelid Paul Rullmann vond juist dat Jansen een goed punt had. “Je hebt ook een eigen verantwoordelijkheid. De organisatie is niet een anonieme macht, zij bestaat ook uit personen.” Or-voorzitter Dineke Heersma sloot het onderwerp met de woorden: “Soms mis je wat empathie.” Rullmann zei daarop dat vertrouwenspersonen ‘een neutrale positie’ horen in te nemen. “Nu lijkt het alsof zij die mening tot de hunne maken.”

Secretaressedag
Donderdag 21 april: secretaressedag. Behalve wellicht een bloemetje van hun baas, hebben de 370 secretaresses die de TU telt ook een rugzakje van secretaressenetwerk ZieSo gekregen. Daarin een uitnodiging voor een secretaressedag van de TU op 13 september met als thema energie. Verder kregen zij daarom een energiedrankje, een reep en vitaminepillen. Overigens hebben secretaresses van de TU Eindhoven belangstelling voor de manier waarop het secretaressenetwerk ZieSO binnen de TU opereert.

Computerplekken
Studenten die op zoek zijn naar vrije werkplekken in computerruimtes, hoeven voortaan niet meer door gebouwen te dwalen. Zij kunnen terecht op WAS.tudelft.nl. WAS? Nee, niet Werkplekken Actieve Studenten, zoals rector Karel Luyben tijdens een overleg met de ondernemingsraad grappend gokte, maar Workspace Availability Service: een initiatief van studentenraadspartij Oras. Na aanklikken van een faculteit of TU Delft Library is te zien hoeveel van de twaalf computers van bijvoorbeeld ‘Kip op Stok 8G-1’ bij 3mE vrij zijn.

Verkiezingsuitslag
De verkiezingen voor de VSSD-ledenraad zijn met een heel klein verschil gewonnen door Don Quichotte (DQ). Dat blijkt uit de voorlopige verkiezingsuitslag. DQ kreeg 126 stemmen, Oras 119. Er waren 32 blanco stemmen. Op basis van deze uitslag krijgt beide partijen respectievelijk zeven en zes zetels. Dat is dezelfde verdeling als nu. Slechts tien procent van de VSSD-leden bracht zijn stem uit. Toch is dat meer dan in 2010, toen slechts acht procent opkwam.

www.vssd.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.