Education

Wat er verder gebeurde deze zomer (2)

Een gecrashte ligfiets,verdachte jongens en wat er verder zoal gebeurde tijdens de zomervakantie.
De VeloX2 ligfiets van het Human Power Team Delft crashte maandagavond 2 juli tijdens een poging in Duitsland om het uurrecord te verbreken.

Net boven de 85 kilometer per uur zag het team de VeloX2 de berm in rijden. De fiets belandde op zijn zij en tolde enkel malen in het rond voordat hij tot stilstand kwam. Sprinter Wil Baselmans liep alleen schaafwonden en een lichte hersenschudding op.


Oorzaak van de crash waren de twee beeldschermpjes waarop het team dit jaar juist was overgegaan, omdat het ruitje van de vorige Velox te veel wind ving en slecht zicht gaf. Het eerste beeldscherm viel uit, waarna het enkele seconden te veel tijd bleek te kosten om het tweede beeldscherm met een hendeltje uit te klappen.


Bij de reparatie van de fiets zag het team veel punten die nog verbeterd konden worden. De overige testpogingen in juli moest echter worden afgezegd. Inmiddels rijdt de VeloX2 bijna wekelijks op een testbaan in Lelystad om over drie weken in Nevada een nieuwe recordpoging te wagen. Ditmaal met gordels en twee beeldschermen die in het zicht hangen. Als er eentje uitvalt treedt een noodprocedure in werking die de snelheid afremt tot dertig kilometer per uur.

Opgepast


De hele zomer bij je ouders zitten, kan risicovol zijn. De politie waarschuwde half juli de bewoners van de studentencomplexen aan de Balthasar van der Polweg voor poststukken die door mogelijke inbrekers maar half in brievenbussen worden gestopt.


Studenten zagen op 17 juli verdachte jongens rondhangen bij de brievenbussen van de complexen aan de Balthasar van der Polweg. “Ze stopten er foldertjes in van een feest dat twee weken eerder was geweest”, vertelt nestor Arjan de Wildt. “Toen de studenten daar wat van zeiden, werden ze agressief.”


Het idee van de folders of flyers is dat ze half uit de brievenbus blijven steken. De dagen erna keren de potentiele inbrekers terug om te zien welke er nog steeds in zitten. De eigenaar van die brievenbus is dan duidelijk niet thuis, waarmee de inbrekers vrij hun gang kunnen gaan.


“In Rotterdam is dat ook een paar keer gebeurd”, weet de Wildt. De studenten trokken aan de bel. Kort daarop stuurde de politie een brief naar alle inwoners om te waarschuwen voor deze praktijken. Ook de website van de Balpol staat een waarschuwing: “Als je ziet dat dit soort folders of flyers actief verspreid wordt, bel direct 112. [..] Je hoeft deze figuren niet zelf te benaderen, maar bel het alarmnummer zodat de politie met spoed poolshoogte kan nemen.”

Vertical Asia


Twee studententeams van de faculteit Bouwkunde wonnen de gedeelde eerste prijs in de internationale ontwerpwedstrijd Vertical Cities Asia. Zij moesten een oplossing bedenken voor de snelle vergrijzing in Azië en in het bijzonder voor die in de wijk Yongshan van het Zuid-Koreaanse Seoul.


Een van de Delftse teams (bestaande uit Claudio Saccucci, Jan-Maarten Mulder, Stef Bogaerds, Erjen Prins en Samuel Liew) won met het ontwerp ‘Open Ended City. Dat ontwerp speelt in op de bestaande bebouwing in de stad en hoe die intensiever een rol kan spelen in wat er komen gaat.


Het andere Delftse team (gevormd door Laura Dinkla, Katerina Salonikidi, Maria Stamati, Johnny Tascon en Qiu Ye) won met ‘Lifetime City’, waarin de stad een leven lang meegaat en vervolgens dient als startpunt voor nieuwe ontwerpen. Het zijn immers niet alleen de mensen in de stad die ouder worden, maar ook de stad zelf.

Beeld Prometheus


Prometheus komt terug op de campus. Willem Jager, projectmanager bij de dienst Onderwijs & Studentenzaken, won begin juli de prijsvraag voor een nieuw Prometheusbeeld. De jury – onder leiding van rector Karel Luyben – vond het ontwerp van Jager het beste voorstel uit twaalf inzendingen, omdat het al zo goed was uitgewerkt en het meest ‘hufterproof’ is.


In Jager’s ontwerp is de omtrek van het oorspronkelijke, gestolen beeld uit een grote plaat Cortenstaal gesneden. Het oude beeld blijft zo zichtbaar en het gat in de plaat symboliseert de leegte die de diefstal heeft achtergelaten. Er waren meer inzenders met een vergelijkbaar idee.


Andere deelnemers kwamen met moderne of klassieke interpretaties van het beeld en zelfs met replica’s via de nieuwste 3D-technieken. De jury was bijzonder gecharmeerd van dit laatste idee en zal hier zeker nog wat mee doen. Het nieuwe beeld komt op dezelfde plek als het verdwenen beeld, vlakbij de Aula.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.