Naar Zuid-Frankrijk rijden, biertje drinken op een camping, bakken aan het strand of slenteren door een wereldstad? Sommige studenten doen heel wat anders deze zomer. Optreden aan de Côte d’Azur bijvoorbeeld, houten paviljoens bouwen aan het Balatonmeer of de roeiwereld op zijn kop zetten.
Rijden voor goed doel
Met een oranje gespoten oude Land Rover Defender en een motor vijftienduizend kilometer door Zuid-Amerika rijden met als eindbestemming: het WK voetbal in Brazilië. Dat is nog eens wat anders dan relaxen na je bachelor of je afstuderen. Ab Streppel, Jasper de Lange, Bijn Worms en Egbert Pot begonnen op 4 mei aan hun reis Drive2Develop: van Santa Marta in Colombia via Ecuador, Peru, Bolivia, Argentinië en Uruguay naar Brazilië. Onderweg steunen ze verschillende goede doelen. Zo hebben ze in Colombia een stapel speelgoed afgeleverd aan de stichting Mi Casa en Ipauratu (‘Mijn huis in Ipauratu’) die onder meer onderwijs aan geestelijk gehandicapte kinderen verzorgt. Ze hebben er hartverwarmende ontmoetingen en zijn laaiend enthousiast over de ‘supervette landschappen’ die ze zien, zoals de Boliviaanse zoutvlaktes. In hun Land Rover met daarin een zelfgemaakt bed, een enorme imperiaal en een wc-bril op de trekhaak om lekker op te zitten, hebben ze nu negen naaimachines en een berg gereedschap vervoerd voor de Stichting Mama Alice die straatkinderen gratis opvangt en ze onder meer een vakopleiding metaalbewerking geeft en moeders opleidt tot naaisters. Hun motor en Land Rover hebben ze inmiddels aan gort gereden maar ze hebben wel een WK-wedstrijd gezien.
drive2develop.com
facebook.com/drive2develop
Solarracen in Monte Carlo
Een zonovergoten Monte Carlo, prins Albert II op de tribune, muziek van de Delftsche Studenten Big Band op de achtergrond en dan… in je solar boat behendig slalommen, sprintjes trekken en zoveel mogelijk rondjes varen in twee uur tijd. De jachtclub van Monaco regelt je overnachtingen en als klap op de vuurpijl word je misschien wel winnaar van de Solar 1 Monte Carlo Cup. Dat klinkt toch als een droom? Het Solar Boat team gaat er voor van 10 tot en met 12 juli.
Teammanager Tomas te Velde blijft er nuchter onder: “Het is een goede afsluiter van het jaar.” Eerst nog de grootste wedstrijd voor boten op zonne-energie zien te winnen: de DONG Energy Solar Challenge in Groningen en Friesland, van 28 juni tot en met 5 juli. Daarna met 21 man op naar Monte Carlo. “Ze pakken het daar wel groots aan”, zegt Te Velde over special guest Prins Albert II. “Goede netwerklocatie. Eurosport zendt het uit, komen we nog op tv ook!”
solarboatteam.nl/event/solar-1-monte-carlo-cup-2014
salsadansen op antilliaanse feesten
Opzwepende muziek, exotische cocktails en dansen tot in de vroege uurtjes. Zo’n veertig leden van studenten salsavereniging SoSalsa kijken er naar uit om van donderdag 7 tot en met zondag 10 augustus naar België af te zakken. België? Ja België: de Antilliaanse Feesten in Hoogstraten. Dit jaarlijkse muziekfestival wordt beschouwd als het grootste in Europa voor Caraïbische muziek. “Heel beroemd”, zegt Vivian Geraads, zelf al lang afgestudeerd bij Industrieel Ontwerpen en nu dansdocent bij Sport & Cultuur. “Het is een soort familiefestival dat is uitgegroeid richting Lowlands. Er komen zo’n 35.000 mensen. Er zijn twee grote podia, één klein podium en een danszaal met parketvloer in een soort circustent. De sfeer is ontzettend leuk met mensen uit alle culturen. Zodra zij op het festival zijn, voelen ze zich in eigen land. Op de camping staan hele families.” Driekwart van de leden van SoSalsa gaat mee: studenten, promovendi én alumni. Lekker luisteren naar non-stop Latijns-Amerikaanse muziek. Ze nemen een eigen dansvloer mee voor op de camping.
sosalsa.nl
brainstormen aan het Comomeer
Twee weken aan het Comomeer brainstormen met studenten uit Denemarken en Italië over energie-beleid en ondernemerschap. Rob de Jeu kijkt er naar uit: je bent voorzitter van de Energy Club of niet. Samen met negen andere excellente masterstudenten uit Delft volgt De Jeu van 7 tot en met 18 juli in Italië de intensieve summer course Succesvol leiderschap, innovatie en ondernemerschap binnen de energiesector. Lezingen, projectwerk, panel presentaties, business games en debatten gaan onder meer over besluitvorming in de energiesector, trends in smart grids, groene innovatie en het schrijven van een businessplan. “Het idee is dat je leiderschapskwaliteiten ontwikkelt en gangmaker wordt binnen de energiesector”, zegt De Jeu. Hij is eerstejaars masterstudent sustainable energy technology en probeert elk jaar een cursus te doen. “Ik vind dit supergaaf.” Een doorsnee vakantie vindt hij saai. “Steden bezoeken is mooi, maar na een paar dagen ben ik uitgekeken. Ik ontmoet liever andere mensen en leer wat. Mijn beste vrienden verklaren me voor gek.”
energyclub.nl
Optreden aan Côte d’Azur
Een tournee van twee weken langs de Côte d’Azur. Dat is voor de Delftse Studenten Big Band al vijfentwintig jaar de kers op de taart na de zomerten-tamens. Gehuld in smokings treden de achttien jazz-minnende studenten van het Delftsch Studenten Corps ook dit jaar weer op rond Saint-Tropez. Op de setlist: nummers van onder anderen Frank Sinatra, Count Basie, Duke Ellington en Glenn Miller. Dit jaar zijn ze van 8 tot en met 19 juli te horen op campings, sfeervolle pleintjes en in strandtenten. “Elke avond drie uur lang optreden is intensief, maar we halen er veel energie uit”, zegt manager Michiel Smit. “Na elk optreden tuffen we terug naar onze hangmat op de camping.” De Big Band maakt bizarre dingen mee. “Afgelopen jaar werden we na een bonnefooi optreden in Saint-Tropez uitgenodigd om te spelen op het zestig meter lange jacht van een stinkendrijke Rus. Een vriend van hem was een paar dagen daarna jarig en wilde ook een optreden, maar de tournee was bijna ten einde. “Geeft niet”, zei hij, “Ik vier mijn verjaardag in Split en vlieg jullie er allemaal naar toe.” We hebben toen drie dagen in Kroatië gespeeld. Waanzinnig.”
bigband.corps.nl
Roeiboot verbeteren in Delft
Op enkele details na is het ontwerp van roeiboten al tientallen jaren ongewijzigd. Hoogste tijd om een snellere boot te ontwerpen, vinden de studenten van dreamteam Rise. Ze zijn deze zomer nog wel even bezig met bouwen en testen. Tijdens het wereldkampioenschap roeien op de Bosbaan, op 27 augustus, wil Rise met een dubbel vier zonder stuurman het wereldrecord van de roeiboot verbreken. Aanpak? Twee draagvleugels onder de boot plaatsen zodat hij uit het water komt en zo’n vijftig procent minder weerstand ondervindt. Het materiaal mag daarbij niet doorzakken en krijgt een andere stijfheid. De studenten ontwerpen een andere bladvorm voor de roeispanen en gebruiken een ‘rollrigger’. Het bankje dat normaal onder de roeiers meebeweegt zit vast, in plaats daarvan beweegt de rigger – de houder van de roeispaan. Want waarom zou je vier roeiers telkens van voor naar achter laten bewegen? Bankje vast, rigger laten bewegen en je verstouwt maar tien kilo in plaats van je eigen gewicht. Ach ja, deze zomer de roeiwereld veranderen: waarom ook niet?
risedelft.nl
Bouwen met hout op HelloWood
Stel je voor: eindeloze korenvelden in de buurt van het Balatonmeer, met uitzicht op een mooie vallei. En dan, onder leiding van kunstenaars en architecten, houten paviljoens en objecten bouwen die op verschillende plekken worden geëxposeerd. Met na afloop misschien wel een prijs van de jury op zak. Dat is Hello Wood! Negen studenten bouwkunde kijken er naar uit om van 19 tot en met 27 juli met kunst- en architectuurstudenten uit vijftien verschillende landen workshops te volgen rond
het thema: balans. Zo is er een workshop waarin studenten een ruimteschip bouwen, of een wiebelende caleidoscopische toren of een heteluchtballon in de vorm van donderwolken. Allemaal van hout. Met het idee ‘elk nadeel heb zijn voordeel’ hebben TU-gastdocenten Suzana Milinović en Rufus van den Ban ook een leuke opdracht bedacht: bouw een aantal houten badkuipen, plaats ze boven elkaar en maak op een handige manier gebruik van het feit dat ze moeilijk waterdicht te krijgen zijn.
hellowood.eu/137267/hello-wood-2014
Korfballen in Hongarije
In eerste instantie wilde studentenkorfbalvereniging Paal Centraal gewoon even met een groep op vakantie. Lekker uitrusten. Maar als je vereniging twintig jaar bestaat is het natuurlijk ook leuk om iets bijzonders te doen. Korfballen in het buitenland bijvoorbeeld. “Niet te ver en niet te dichtbij”, zegt Margit Heine van de lustrumcommissie. “Origineel, sportief en cultureel.” De keus viel op een zomerkamp in Hongarije. Dertig korfballers gaan er van 7 tot en met 17 juli trainen, trainingen geven en wedstrijden spelen met Hongaren en andere Nederlandse teams. Maar er is natuurlijk ook tijd voor ontspanning: wandelen, relaxen aan een meertje en een meerdaagse trip naar Budapest. “Daar gaan we een dagje ‘Wie is de mol?’ spelen met allerlei opdrachten en we gaan het mooiste badhuis van de stad bezoeken.” Voor Margit extra leuk, want zij komt uit Budapest. “Je hebt er een eilandje en een brug die Margit heten. Je komt dus overal bordjes tegen die je naar Margit wijzen.”
paalcentraal.nl
Comments are closed.