Campus

Wakker worden met een kater en een medaille om de nek

Topsportende TU-studenten proberen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen deze zomer in Londen. Deze week: De Holland Acht (Olivier Siegelaar en Peter Wiersum).


“We stoppen ermee”, reageerde twee weken geleden Olivier Siegelaar gevat op de openingsvraag ‘hoe gaat het met de Holland Acht?’ De Lagaaier gekscheerde uiteraard, maar zijn spontane grapje zou best ingegeven kunnen zijn door de heersende onvrede binnen de Acht. Een week later werd bekendgemaakt dat Antonio Maurogiavanni als hoofdcoach het veld had geruimd voor René Mijnders. De klik tussen de ploeg en de


Italiaan was “een beetje weggevallen”, vertelt de andere Delftse inzittende, stuurman Peter Wiersum van Proteus. “We hebben tijdens ons verblijf in Luzern in mei nog één serieuze poging gewaagd om de boel bij elkaar te brengen. Op de wereldbekerwedstrijden daar roeiden we echt ondermaats, terwijl we fysiek niet ondergeschikt waren aan de tegenstanders. Na overleg met alle partijen hebben we zelfs nog een dagje doorgebracht bij de Luchtmobiele Brigade, de special forces van de landmacht, om de samenwerking binnen het team te versterken. Dat was nuttig hoor, maar het hielp allemaal niet.”


Wiersum benadrukt zeker veel aan Maurogiovanni te hebben gehad. “Hij heeft absoluut kwaliteiten. Hij heeft ons fysiek een grote stap laten zetten. Op dat vlak horen we tot de besten van de wereld. Persoonlijk heb ik erg prettig met hem samengewerkt en veel van hem geleerd.”


Het probleem was het verschil in visie tussen Maurogiovanni en anderzijds de roeiers en technisch directeur Mijnders. Fysiek is alles dik in orde, maar technisch moet het beter, wil de boot de snelheid kunnen halen om bijvoorbeeld favoriet Duitsland voor te blijven. “Als je fysiek sterker bent maar minder snel dan de rest, dan roei je dus minder efficiënt dan de rest. We hoeven alleen maar efficiënter leren roeien in de resterende tijd. Het verschil met Duitsland is al vier jaar vier seconden. We moeten daarom nog veel doen als we over precies zeven weken willen wakker worden met een kater en een medaille om onze nek.”


Als assistent-coach is Koos Maasdijk aangesteld. Maasdijk zat in 1996 in de Gouden Acht van Atlanta die gecoacht werd door Mijnders. Wiersum: “Koos zit volledig op dezelfde lijn als René. In de kern verandert er niet zoveel, we blijven veel en hard trainen. Maar

Mijnders en Maasdijk zijn wel iets meer coaches dan trainers, met voldoende ruimte voor de techniek.”


Wiersum memoreert de aanloop naar Peking, vier jaar geleden, toen het echt slecht ging met de Acht. Uitgerekend hij en Siegelaar namen tien weken voor de Spelen de plaats in van twee anderen. De boot viel in China buiten de prijzen, “maar we schoven in die korte tijd wel op van een tiende plaats op de wereldranking naar de vierde. Dat was eigenlijk een fantastische prestatie. Dat kan nu ook nog. Je hoeft alleen maar in een opwaartse spiraal terecht te komen. Nu we een duidelijk plan hebben kan dat heel snel gaan. Alles ligt nog open.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.