Campus

Waarom?Daarom!

Laten we allereerst voor de eerstejaars even kort het principe van deze rubriek uitleggen. Elke week verschijnt een wetenschappelijke verantwoorde huis- tuin- en keukenvraag, gesteld door jou of een van je medestudenten.

De bedoeling is dat via e-mail verschillende antwoorden binnenkomen. Die antwoorden hoeven niet juist zijn, maar liefst wel onderbouwd.

Zo. Dan kunnen we nu weer verder met de vraag die Bart Bruggeman, derdejaars luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, vorige week stelde:

“Hoe komt het dat mijn ijsblokjes thuis altijd troebel zijn en in het café transparant?”

Volgens Floor Heylen, zevendejaars luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, moet het liggen aan het procédé waarmee de ijsblokjes gemaakt worden. “Een ijsmachine in een café bezit de perfecte temperatuur om ijsblokjes te maken, en dat is ook het enige wat hij doet. Een diepvries thuis, echter, heeft een te lage temperatuur, waardoor er zich kleine ijspegels en barstjes vormen in de ijsblokjes. Maar zeker ben ik er ook niet van.”

Marlene Sanjosé, stagiaire bij het waterbouwkundig laboratorium, merkt op dat er in cafés altijd een rond gat in de ijsblokjes zit. “Het ronde gat in het blokje moet iets met de oplossing van dit vraagstuk te maken hebben”, vertelt ze, “maar wat precies weet ik niet. Bovendien lijkt het altijd alsof ijsblokjes in een café wel sneller smelten dan die thuis. Misschien heeft het water wel een andere samenstelling dan dat waar we thuis ijsblokjes mee maken.”

Het is allemaal nog redelijk vaag, en echte oplossingen zijn er niet gekomen. We behouden deze vraag dus tot volgende week, in de hoop dat er nog wat nieuwe inzichten via de mail binnenkomen. Willen de studenten die in de horeca werken en het antwoord denken te weten, nu opstaan? (PM)

Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks vóór maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet niet je naam, studie en studiejaar te vermelden!

Laten we allereerst voor de eerstejaars even kort het principe van deze rubriek uitleggen. Elke week verschijnt een wetenschappelijke verantwoorde huis- tuin- en keukenvraag, gesteld door jou of een van je medestudenten. De bedoeling is dat via e-mail verschillende antwoorden binnenkomen. Die antwoorden hoeven niet juist zijn, maar liefst wel onderbouwd.

Zo. Dan kunnen we nu weer verder met de vraag die Bart Bruggeman, derdejaars luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, vorige week stelde:

“Hoe komt het dat mijn ijsblokjes thuis altijd troebel zijn en in het café transparant?”

Volgens Floor Heylen, zevendejaars luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, moet het liggen aan het procédé waarmee de ijsblokjes gemaakt worden. “Een ijsmachine in een café bezit de perfecte temperatuur om ijsblokjes te maken, en dat is ook het enige wat hij doet. Een diepvries thuis, echter, heeft een te lage temperatuur, waardoor er zich kleine ijspegels en barstjes vormen in de ijsblokjes. Maar zeker ben ik er ook niet van.”

Marlene Sanjosé, stagiaire bij het waterbouwkundig laboratorium, merkt op dat er in cafés altijd een rond gat in de ijsblokjes zit. “Het ronde gat in het blokje moet iets met de oplossing van dit vraagstuk te maken hebben”, vertelt ze, “maar wat precies weet ik niet. Bovendien lijkt het altijd alsof ijsblokjes in een café wel sneller smelten dan die thuis. Misschien heeft het water wel een andere samenstelling dan dat waar we thuis ijsblokjes mee maken.”

Het is allemaal nog redelijk vaag, en echte oplossingen zijn er niet gekomen. We behouden deze vraag dus tot volgende week, in de hoop dat er nog wat nieuwe inzichten via de mail binnenkomen. Willen de studenten die in de horeca werken en het antwoord denken te weten, nu opstaan? (PM)

Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks vóór maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet niet je naam, studie en studiejaar te vermelden!

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.