Vorige week werd de vraag behandeld hoe het komt dat een radio gaat storen of wordt versterkt als je in de buurt van het apparaat komt. Het meest populaire antwoord was dat elektromagnetische golven van je lichaam interfereren met die waar de radio gebruik van maakt.
br />
Op deze verklaring komt nog een reactie binnen. Alex Boot, medewerker aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen en ex-Delta Radio 171 (een voormalige lange-golfzender voor de Zeeuwse kust .red.), schrijft: “Ik ga ervan uit dat het vraagstuk gaat om FM-radio met een golflengte van zo’n drie meter. Een menselijk lichaam met een lengte van anderhalf â twee meter vormt hiervoor een prima absorbeerder: de halve golflengte van het radiosignaal ‘past’ ideaal in je lichaam. Als de frequentie van de radio in de buurt van het ontvangstminimum staat ingesteld, heeft de nabijheid van een dergelijk absorberend lichaam een merkbaar effect. Sta je bijvoorbeeld op een golflengte afstand van de radio, dan neemt de beschikbare veldsterkte voor de radio af. Sta je op oneven golflengtes afstand, dan reflecteer je de energie en lijkt de radio meer signaal te krijgen. De radio ontvangt heus niet het elektromagnetisch veld van de mens; wat is hier eigenlijk de frequentie van?”
Als iemand hier het antwoord op denkt te weten: we lezen het graag. Maar nu eerst de vraag die afgelopen week werd gesteld: “Kan het zijn dat thee mét suiker sneller afkoelt dan thee zonder suiker?”
Vincent Gusdorf, derdejaars werktuigbouwkunde, reageert hierop: “Het meest logische lijkt mij dat dit te maken heeft met het oplosproces. Voor het oplossen van suiker is energie nodig, en dit wordt uit de warmte van de thee gehaald. Deze krijgt dus een lagere temperatuur. We kunnen er snel genoeg achterkomen door twee kopjes thee in te schenken, suiker bij één van de twee kopjes te voegen en de temperatuur op te nemen”. Jammer dat hij dit niet even heeft gedaan.
Jurre Blauw, zesdejaars civiele techniek, bekijkt de afkoelingssnelheid in het stadium na’ het oplosproces: “De soortelijke warmte van suiker is veel lager dan die van water. Ik neem aan dat de soortelijke warmte van thee met suiker hier ergens tussenin ligt en lager is dan die van thee zonder suiker. Een lagere soortelijke warmte wil zeggen dat er minder energie hoeft vrij te komen om de thee één graad in temperatuur te laten dalen. De zoete thee koelt dus inderdaad sneller af”.
Aangezien ik nog niet eens door alle reacties op deze vraag heen ben, gaan we nog een weekje op de theekwestie in. Nieuwe verklaringen zijn altijd welkom. (IK)
Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks vóór maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet niet je naam, studie en studiejaar te vermelden!
Vorige week werd de vraag behandeld hoe het komt dat een radio gaat storen of wordt versterkt als je in de buurt van het apparaat komt. Het meest populaire antwoord was dat elektromagnetische golven van je lichaam interfereren met die waar de radio gebruik van maakt.
Op deze verklaring komt nog een reactie binnen. Alex Boot, medewerker aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen en ex-Delta Radio 171 (een voormalige lange-golfzender voor de Zeeuwse kust .red.), schrijft: “Ik ga ervan uit dat het vraagstuk gaat om FM-radio met een golflengte van zo’n drie meter. Een menselijk lichaam met een lengte van anderhalf â twee meter vormt hiervoor een prima absorbeerder: de halve golflengte van het radiosignaal ‘past’ ideaal in je lichaam. Als de frequentie van de radio in de buurt van het ontvangstminimum staat ingesteld, heeft de nabijheid van een dergelijk absorberend lichaam een merkbaar effect. Sta je bijvoorbeeld op een golflengte afstand van de radio, dan neemt de beschikbare veldsterkte voor de radio af. Sta je op oneven golflengtes afstand, dan reflecteer je de energie en lijkt de radio meer signaal te krijgen. De radio ontvangt heus niet het elektromagnetisch veld van de mens; wat is hier eigenlijk de frequentie van?”
Als iemand hier het antwoord op denkt te weten: we lezen het graag. Maar nu eerst de vraag die afgelopen week werd gesteld: “Kan het zijn dat thee mét suiker sneller afkoelt dan thee zonder suiker?”
Vincent Gusdorf, derdejaars werktuigbouwkunde, reageert hierop: “Het meest logische lijkt mij dat dit te maken heeft met het oplosproces. Voor het oplossen van suiker is energie nodig, en dit wordt uit de warmte van de thee gehaald. Deze krijgt dus een lagere temperatuur. We kunnen er snel genoeg achterkomen door twee kopjes thee in te schenken, suiker bij één van de twee kopjes te voegen en de temperatuur op te nemen”. Jammer dat hij dit niet even heeft gedaan.
Jurre Blauw, zesdejaars civiele techniek, bekijkt de afkoelingssnelheid in het stadium na’ het oplosproces: “De soortelijke warmte van suiker is veel lager dan die van water. Ik neem aan dat de soortelijke warmte van thee met suiker hier ergens tussenin ligt en lager is dan die van thee zonder suiker. Een lagere soortelijke warmte wil zeggen dat er minder energie hoeft vrij te komen om de thee één graad in temperatuur te laten dalen. De zoete thee koelt dus inderdaad sneller af”.
Aangezien ik nog niet eens door alle reacties op deze vraag heen ben, gaan we nog een weekje op de theekwestie in. Nieuwe verklaringen zijn altijd welkom. (IK)
Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks vóór maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet niet je naam, studie en studiejaar te vermelden!
Comments are closed.