Campus

Waarom? Daarom!

“Als je water gaat koken hoor je het altijd eerst heel hard ruisen, daarna wordt het stil en daarna gaat het hard borrelen. Waarom verandert dat geluid vlak voor het koken?” Deze vraag stelde Ernst van der Stok, zesdejaars student technische materiaalwetenschappen.

Er kwamen twee tegengestelde antwoorden binnen.

De eerste reactie is van Annelies Wijngaard, tweedejaars student industrieel ontwerpen. “Wanneer water het kookpunt van honderd graden Celsius bereikt, wordt de druk van waterdamp in het water gelijk aan de luchtdruk. Hierdoor borrelen dampbellen op. Dit veroorzaakt het ruisende geluid. Als het water in zijn geheel de honderd graden bereikt, worden de bellen steeds groter, en kleiner in aantal. Hierdoor verandert het ruisende geluid in het bubbelende geluid van kokend water.”

Willem de Moor, studie onbekend, stelt het volgende: “De waterbubbels bereiken onderin eerder het kookpunt dan bovenin, simpelweg omdat het verwarmende element vaak laag in bijvoorbeeld een waterkoker is geplaatst. Hierdoor ‘ruisen’ de onderste dampbubbels door het water dat nog net niet het kookpunt bereikt heeft. Op het moment dat het volledige volume kookt, zal dit ruisende geluid dus verdwijnen.”

De vraag voor volgende week wordt gesteld door industrieel ontwerper Vivian Geraads, onder andere werkzaam bij het cultureel centrum. “Waarom beslaat je spiegel in de badkamer niet als je hem eerst met scheerschuim insmeert en daarna weer schoonmaakt?” (TvL)

Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks voor maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet je naam, studie en studiejaar niet te vermelden.

“Als je water gaat koken hoor je het altijd eerst heel hard ruisen, daarna wordt het stil en daarna gaat het hard borrelen. Waarom verandert dat geluid vlak voor het koken?” Deze vraag stelde Ernst van der Stok, zesdejaars student technische materiaalwetenschappen. Er kwamen twee tegengestelde antwoorden binnen.

De eerste reactie is van Annelies Wijngaard, tweedejaars student industrieel ontwerpen. “Wanneer water het kookpunt van honderd graden Celsius bereikt, wordt de druk van waterdamp in het water gelijk aan de luchtdruk. Hierdoor borrelen dampbellen op. Dit veroorzaakt het ruisende geluid. Als het water in zijn geheel de honderd graden bereikt, worden de bellen steeds groter, en kleiner in aantal. Hierdoor verandert het ruisende geluid in het bubbelende geluid van kokend water.”

Willem de Moor, studie onbekend, stelt het volgende: “De waterbubbels bereiken onderin eerder het kookpunt dan bovenin, simpelweg omdat het verwarmende element vaak laag in bijvoorbeeld een waterkoker is geplaatst. Hierdoor ‘ruisen’ de onderste dampbubbels door het water dat nog net niet het kookpunt bereikt heeft. Op het moment dat het volledige volume kookt, zal dit ruisende geluid dus verdwijnen.”

De vraag voor volgende week wordt gesteld door industrieel ontwerper Vivian Geraads, onder andere werkzaam bij het cultureel centrum. “Waarom beslaat je spiegel in de badkamer niet als je hem eerst met scheerschuim insmeert en daarna weer schoonmaakt?” (TvL)

Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks voor maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet je naam, studie en studiejaar niet te vermelden.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.