Campus

Waanzinnige vrouwen

Leer in één klap vrouwen snappen én films kijken die er echt toe doen, tijdens de Haagse festivals Waanzinnige Vrouwen en Movies That Matter.

Ze gaan vaak samen, vrouwen en geëngageerde films. En kunstzinnige muziek, trouwens. Zo steek je van een weekendje Den Haag dus niet alleen veel op, je bezorgt je date er ook nog eens een indrukwekkend uitje mee. Natuurlijk hoef je jezelf ook niet te vervelen. Naar een festival dat Waanzinnige Vrouwen heet, ga je alleen al voor de naam. Het vernieuwde Korzo, dat doorgaans in het teken staat van dans, toont vier dagen lang voorstellingen waarin componisten en theatermakers ‘proberen door te dringen tot het wezen van de vrouw’. Soms met behulp van honderden zangers en instrumentalisten, andere keren veel lichtvoetiger, maar allemaal met één thema: de vrouw. Aan het festival werken creatievelingen mee van onder andere het Koninklijk Conservatorium, de Dutch National Opera Academy, Opera2Day en het New European Ensemble.

Oké, het ís een beetje kunst voor gevorderden. Dus zijn opera en dans je iets te veel van het goede, dan kun je altijd nog naar het Movies that Matter Festival. Het is de opvolger van het Amnesty International Film Festival, dat eerder plaatsvond in Amsterdam. In de internationale stad van Vrede en Recht past het beter, vond de organisatie, en zo kun je zeven dagen lang tientallen documentaires en speelfilms zien van bevlogen filmmakers. Ze moeten de discussie aanwakkeren over mensenrechten, aangevuld met talkshows en debatten. Daarbij mag het publiek in gesprek met mensenrechtenactivisten, filmmakers, politici en journalisten. Zware kost, maar wel interessant en toegankelijk – zo sterk zelfs, dat CNN er twee jaar geleden een reportage over maakte. Het kan zelfs tot politieke vragen leiden. Zo pleitte oud-president Ruud Lubbers vorig jaar in het nagesprek bij de documentaire Like a Man on Earth voor meer opvang van vergeten vluchtelingen. Fijn, als je met een weekendje stappen dus ook iets kunt bijdragen aan wereldvrede – al is het maar de suggestie.

Waanzinnige vrouwen, van donderdag 24 tot en met zondag 27 maart in Korzo Den Haag.www.korzo.nl
Movies that Matter Festival, van donderdag 24 tot en met woensdag 30 maart op diverse locaties in Den Haag. www.moviesthatmatterfestival.nl

Het komende kabinet zou een miljard euro extra voor onderwijs moeten uittrekken, menen de leden van het Innovatieplatform. Het niveau van de docenten moet omhoog met behulp van nascholing en strengere selectie bij de lerarenopleidingen. Bovendien zou ‘de beste promovendi’ gevraagd moeten worden een tijdje voor de klas te staan.

Ook de plannen voor de investeringen in onderzoek klinken bekend. Zo wil het platform meer aandacht voor de ‘sleutelgebieden’: dit zijn onderzoeksterreinen waarop Nederland graag tot de top wil behoren of nu al in uitblinkt, zoals ‘flowers & food’ en ‘water’.

Voor bedrijven moet Nederland een fijne vestigingsplaats zijn. Denk aan lage energieprijzen dankzij kernenergie en duurzame energie. Ook verdienen bedrijven meer vertrouwen en moeten ze minder regeltjes opgelegd krijgen. De arbeidsmarkt moet flexibeler worden en allochtonen, vrouwen en ouderen moeten meer werken.

Het Innovatieplatform is een overlegclub waarin grote partijen aanschuiven: van overheid tot ziekenhuis, van universiteit tot multinational. Het staat onder voorzitterschap van de minister-president en ook de ministers van Economische Zaken en Onderwijs schuiven aan.

Maar als het aan de leden ligt, gaat de stekker eruit. De denktank heeft uiteindelijk weinig invloed en zou beter vervangen kunnen worden door een innovatieraad, zoals Finland heeft. Die kan dan orde scheppen in de wirwar van innovatieregelingen en subsidiestroompjes. Daarin zouden de grote belanghebbenden overigens een plaats moeten krijgen.

Het kabinet wil dat Nederland tot de internationale top vijf gaat behoren op het gebied van hoger onderwijs, onderzoek en innovatie. Met dat doel voor ogen heeft het kabinet in 2003 het Innovatieplatform opgericht.

De slogan van het rapport is ‘Innovatief, Internationaal, Involverend’. Dat laatste woord staat wel in de Grote Van Dale, maar is nu voor het eerst gebruikt als politiek steekwoord. Involveren betekent ‘in zich sluiten, vanzelf meebrengen, betrekken bij, verwikkelen in’. Alle talent moet worden herkend en benut, bedoelt het Innovatieplatform.

Het laatste rapport is op vijf plaatsen tegelijk gepresenteerd: Den Haag, Utrecht, Enschede, Eindhoven en Amsterdam.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.