Het elfde lustrum van wiskunde en informatica-studievereniging ‘Christiaan Huygens’ werd afgelopen maandag ingeluid met een vuurwerkshow in het Mekelpark.
De diesviering duurt twee weken en bestaat uit activiteiten als paintball, stijldansen en cabaret.
De studenten liepen van het Plein langs het gebouw van universiteitenvereniging VSNU naar de rand van het Malieveld. Er was live-muziek, de studenten joelden en droegen spandoeken. De demonstratie is georganiseerd door een actiegroep die zich ‘Onderwijs is een recht’ noemt.
Zelf aan het woord
Politieke partijen waren niet uitgenodigd bij de demonstratie. “Wij wilden liever niet van die LSVb-achtige praktijken”, zegt de Utrechtse masterstudent Poejesh Wafaie.
De grote studentendemonstratie van afgelopen januari, die de twee studentenbonden LSVb en ISO organiseerden, leken volgens Wafaie en zijn medestanders te veel op verkiezingscampagnes. “Er mochten toen alleen maar politici spreken. Zelfs Halbe Zijlstra kreeg de microfoon. Maar politici hebben al zoveel aandacht en podia, terwijl studenten zelf zelden aan het woord komen.”
De actievoerders verwachten weinig effect van deze ene demonstratie, maar ze willen “het vuur van het studentenprotest” levend houden. Ze hopen uiteindelijk alle mensen te overtuigen van hun ‘antibezuinigingslogica’: “Op sociale voorzieningen hoeft helemaal niet bezuinigd te worden, vinden wij. Die bezuinigingen zijn niet logisch.”
Boze studenten
Donderdag zwommen enkelen van de organisatoren met een spandoek naar het eilandje in de Hofvijver, omdat ze als studenten ‘het hoofd boven water moesten houden’. Dinsdag is er opnieuw een demonstratie in Den Haag. Daar zullen de studenten van ‘Onderwijs is een recht’ ook bij zijn.
Ook in andere steden blijven boze studenten zich roeren. Het Studenten Actie Comité Utrecht projecteerde donderdagnacht de tekst “Reclaim your education” op de Utrechtse Domtoren. Ze riepen iedereen op om vrijdag naar Den Haag te komen. De projectie was een reactie op de laserstralen waarmee de Universiteit Utrecht haar lustrumviering opende, meldt het digitale universiteitsblad DUB.
Comments are closed.