Education

VU ontmoedigt doorstroom hbo’ers

De Vrije Universiteit van Amsterdam erkent dat ze hbo’ers ontmoedigt die willen doorstromen naar een wo-master. De universiteiten kunnen niet anders, zegt het bestuur: de bekostiging vanuit het ministerie is niet toereikend.

Vorige week werd bekend dat er steeds minder hbo’ers naar de universiteit gaan: tien jaar geleden was dat er nog één op de negen, in 2016 nog maar één op de veertien.

Vandaag zegt VU-vicevoorzitter Marjolein Jansen in Trouw dat stapelstudenten een grote kostenpost zijn. “Niemand zegt het hardop”, bevestigt een woordvoerder van de VU desgevraagd, “maar studenten waarmee je een grotere kans hebt op uitval of een laag rendement, willen de universiteiten liever niet binnenhalen.”

De VU telt de meeste doorstromers van het land én heeft een grote populatie van studenten met een migrantenachtergrond. “Dat vergt intensieve begeleiding en is duur”, aldus de woordvoerder, “maar voorlopig gaan we ermee door.”

Knelpunten onderzoeken

Universiteitenvereniging VSNU zegt het ontmoedigingsbeleid van de universiteiten niet te herkennen, maar beaamt de financiële problemen die doorstromers opleveren. “De bekostiging vanuit het ministerie is onvoldoende.”

Daarover is de vereniging met minister Bussemaker in gesprek. Tijdens een debat over dit onderwerp zei de minister eerst de resultaten van een onderzoek naar knelpunten bij schakelstudenten te willen afwachten.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.