Education

Vrouwen krijgen vaker Rubiconbeurs

Vrouwen kregen dit jaar iets vaker een Rubiconbeurs dan mannen. Met zo’n beurs kunnen recent gepromoveerde wetenschappers één of twee jaar in het buitenland werken.

Tweeëntwintig beginnende wetenschappers mogen met een Rubiconbeurs van NWO naar het buitenland, meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

De meeste gelukkigen gaan naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Ze buigen zich over allerlei onderwerpen, van stamceltherapie tot mode in het Romeinse rijk.

Het gaat deze ronde om negen mannen en dertien vrouwen. Dat is opvallend, want mannen doen vaker een gooi naar zo’n Rubiconbeurs. Deze ronde hadden 45 mannen en 33 vrouwen een aanvraag ingestuurd. Vrouwen kwamen dus twee keer zo vaak door de selectie als mannen.

De Rubiconbeurzen worden drie keer per jaar verdeeld. Dit was de derde ronde van het jaar 2016, eentje zonder Delftse winnaars. In de twee eerdere rondes was de uitkomst minder scheef. De ene keer vielen er naar verhouding meer vrouwen in de prijzen, de andere keer meer mannen.

Vrouwen verwierven uiteindelijk 33 van de 65 Rubiconbeurzen die NWO afgelopen jaar kon verdelen. Mannen maakten 23 procent kans bij hun aanvraag en vrouwen 28 procent.

Succes

NWO weet niet hoe het komt dat vrouwen zoveel succes boeken. Wel worden vrouwen volgens de website nadrukkelijk uitgenodigd om een beurs aan te vragen. Sinds 2005 mogen ze in hun Rubiconperiode ook met zwangerschapsverlof.

Wetenschappers moeten de Rubiconbeurs binnen een jaar na hun promotie aanvragen. Als ze zwanger waren, voor jonge kinderen moesten zorgen of in opleiding tot klinisch specialist waren, kunnen ze het iets later doen. NWO betaalt niet de huisvesting, maar wel de reiskosten en het salaris.

De beurzen bestaan al elf jaar. Voormalige Rubiconwetenschappers spreken vol lof over het programma, dat voor weinig geld een schat aan ervaring en veel internationale contacten oplevert.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.