Education

‘Vrouwelijk talent ten koste van wat?’

Miljoenen euro’s uittrekken voor de tijdelijke aanstelling van twintig vrouwelijke wetenschappers is op zich een goed initiatief, maar uit welk potje betaalt het college van bestuur dat? En ten koste van wat?


De ondernemingsraad kreeg donderdag 7 juli tijdens een overleg met het college van bestuur (cvb) niet echt antwoord op deze vragen. Volgens rector Karel Luyben had hij het bij het cvb nog niet gehad over de financiering van deze Delft Fellowships. “Ik denk niet in termen van verdringing.”


Or-lid Henric Corstens constateerde vervolgens dat geld dat nog moet worden verdiend met de herijking, nu al een bestemming wordt gegeven. “Correct”, antwoordde Luyben. Hij stelde dat ‘alle geld moet worden verdiend’.


Het Delft Fellowship kost de universiteit minimaal 10.5 miljoen euro en maximaal 14 miljoen euro. Het cvb betaalt tweederde, de rest is voor kosten van de faculteiten waar de vrouwelijke wetenschappers gaan werken.


Luyben zei desgevraagd niet bang te zijn voor een te grote schok bij faculteiten als het cvb na vijf jaar stopt met de tweederde financiering en de fellowships moeten uitmonden in een reguliere aanstelling. “De schok is kleiner dan wanneer faculteiten iemand gewoon in dienst nemen.”


Ook ziet Luyben geen discrepantie tussen enerzijds de hoge eisen die aan kandidaten worden gesteld en anderzijds het tenure track-karakter van de fellowships, ofwel een soort opleiding volgens de or.


Luyben ziet de tenure track niet als opleiding, “maar als een periode waarin je bewijst dat je tot bloei komt.” Het fellowship is volgens de rector identiek aan een tenure track met één uitzondering: het is geen vacature maar een soort open sollicitatie.


De or vroeg zich tot slot af of het geen perverse prikkel is om decanen een gratificatie te geven als zij goede vrouwen voor deze fellowships binnenhalen. Het zou volgens de raad juist tot hun gewone functie moeten behoren. Luyben zei het Diversiteitsplan waarin deze managementafspraak staat niet te hebben gehad.


Miljoenen voor vrouwelijk talent

Ze waren minder spannend dan verwacht, de rondleidingen die Delft Bouwt afgelopen zaterdag gaf op de spoorzone. Belangstellenden werden zorgvuldig buiten de hekken gehouden, zodat van de huidige werkzaamheden slechts een glimp viel op te vangen. 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.