Campus

Vraagtekens bij ontgroeningsuitzending Rambam

De reportage van het programma Rambam, waarbij jongeren undercover meededen aan ontgroeningen van studentencorpora, deed al voor de uitzending stof opwaaien. (Oud-)leden van corpora in Rotterdam en Utrecht spreken zware aantijgingen tegen.

(Screenshot Rambam)

In de Rambam-aflevering van donderdagavond gingen ‘nepfeuten’ met verborgen camera’s undercover bij ontgroeningen van de corpora Vindicat (Gronigen), UVSV (Utrecht), RSC/RVSV (Rotterdam) en Minerva (Leiden). De meesten hielden het al snel voor gezien, omdat ze het zwaar te vonden.


Studenten die in het gezicht werden gespuugd, elkaars anus moesten controleren op teken en werden gedwongen te eten toen ze geen trek meer hadden: wat de ‘undercoverfeuten’ meemaakten, was niet allemaal even fraai. Al was er ook een meisje dat het vooral erg naar haar zin had bij de RVSV in Rotterdam. Zij stopte er na een paar dagen mee omdat ze bang was dat ze het anders te moeilijk zou vinden om de vrouwelijke vereniging weer te verlaten.


Hoofdwond


Maar het meest in het oog sprong een incident bij de mannelijke tegenhanger RSC. Daar zou een student naar het ziekenhuis zijn afgevoerd nadat hij een duw kreeg en met zijn achterhoofd op een paaltje was gevallen, waarbij hij een hoofdwond opliep.


Dat beweerde althans de nepfeut die meeliep bij het Rotterdamse corps, die zei dat hij de student kort na het incident met verband om zijn hoofd zag rondlopen. Er waren geen beelden van, maar meerdere getuigen zouden het verhaal aan de undercoverstudent hebben bevestigd.


Maar volgens Maxime Guinchard, de student in kwestie die inmiddels geen lid meer is bij het RSC, klopt dat verhaal helemaal niet. Hij schreef een verklaring aan Quote, die hij vandaag voor een camera van het tijdschrift gaat herhalen. Daarin legt hij uit de hoofdwond al vóór de ontgroeningsperiode te hebben opgelopen.


Het verband werd wel in de ontgroeningsperiode aangebracht, maar dat gebeurde omdat de hechtingen er toen uit moesten. Op die dag werd ook een student naar het ziekenhuis gebracht, maar dat was volgens Guinchard omdat die was flauwgevallen. De flauwgevallen student mocht de volgende dag overigens gewoon weer meedoen met de ontgroening.


“Welles-nietes-spelletje”


“Het bevestigt wat wij al wisten; de uitzending van Rambam zit vol met feitelijke onjuistheden. Het is gewoon onzin”, reageert RSC-rector Tobias de Lange tegenover Quote. Maar een eindredacteur van Rambam werpt tegen dat hun ‘undercoverfeut’ het “écht anders heeft ervaren”, en dat er nu “een welles-nietes-spelletje” van wordt gemaakt.


Een andere misstand die veel verontwaardiging opriep, was het vermeend afpakken van astma-medicijnen van een deelneemster aan de ontgroening van de Utrechtse UVSV. Hoewel uitspraken daarover op camerabeelden zijn vastgelegd, beweerde de studente gisteravond bij Jinek dat haar medicijnen gewoon in haar tas zaten en niet zijn weggegooid.


De Erasmus Universiteit en de Universiteit Utrecht, die de Rambam-uitzending al eerder te zien kregen, besloten naar aanleiding van de beelden de subsidies van RSC/RVSV en de UVSV in te trekken. Overigens hield UU-rector Bert van der Zwaan wel een slag om de arm, omdat de beelden “niet toereikend zijn om in alle gevallen de toedracht van de zaak onomstotelijk vast te stellen”. Na onderzoek door de UVSV zelf kunnen de banden tussen het corps en de universiteit eventueel weer worden hersteld.


HOP, Matthijs van Schie

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Do you have a question or comment about this article?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.