Opinion

Volle buik

‘Delftse studenten hebben hun buik vol van de luxebroodjes in het sport- en cultuurcentrum van hun universiteit’, meldde De Telegraaf vorige week woensdag.

De Telegraaf had het weer van Delta, die een week eerder berichtte over de tegenvallende klandizie in het nieuwe Sportcafé. De studenten vinden de broodjes te duur; een rechttoe rechtaan kadet past beter in het budget. Ik schrok toen ik het las. Dat studenten niet veel geld hebben, verbaasde me niet. Maar luxueus belegde broodjes? Op onze universiteit? Het leek te mooi om waar te zijn. Hoogste tijd voor een secundaire analyse van een notoire broodjesliefhebber. Op een regenachtige zondagmiddag ga ik op onderzoek uit. Voor wie lang niet in het sportcentrum is geweest, is het even wennen. Twee jaar geleden maakte de muffe kantine plaats voor een stijlvol ingericht Sportcafé. En daar hoort een kok bij die volgens directeur Raymond Browne ‘ambities heeft en mooie gerechten wil maken.’ Binnen is het tamelijk druk. Een clubje hockeyspelers staat voor de bar uit te dampen. Op de achtergrond draait de titelsong van Friends: ‘I’ll be there for you…’
De beruchte broodjes staan op de bar. Ik neem de proef op de som: een broodje huisgemaakte tonijnsalade. Het is een wit pistoletje met wat komkommer, tomaat, een blaadje krulsla, en in het midden een dikke schep tonijnsalade. Wanneer ik hem hapklaar maak, zakt de volvette massa langzaam over de rand van het broodje. Het broodje is vers, de groente nog fris, en de tonijnsalade is romig en smaakvol. Goedgekeurd. En de prijs? Het valt allemaal erg mee. Voor mijn broodje tonijnsalade reken ik € 3,50 af. Toegegeven, daar heb je in de Koornbeurs toch al gauw drie bier voor, en dat is ook voedzaam en lekker. Maar de minder bedeelden kunnen hier ook terecht. Een blik op de menukaart leert dat er in ieder geval genoeg is om na een uurtje stevig sporten de zuurverbrande calorietjes weer aan te vullen. Zoals het een sportkantine betaamt, zijn er broodjes kroket, broodjes bal en bitterballen. Een tosti ham-kaas: € 1,75. ’s Avonds krijg je voor € 7,50 een biefstuk met groente, krieltjes en kruidenboter. En waar krijg je nog een kop koffie of een biertje voor € 1,25? Kortom: schappelijke prijzen.Met een goedgevulde buik stap ik weer op de fiets. Het sportcentrum ligt wel wat uit de route, maar een beetje beweging kan na deze lunch geen kwaad. Halverwege begint het flink te regenen. In mijn hoofd hoor ik de kok me naroepen: ‘When the rain starts to pour, I’ll be there for you, like I’ve been there before, I’ll be there for you, ‘cuz you’re there for me too…’ Van de week nog maar een broodje tonijnsalade halen.

Drs. Daan Schuurbiers is onderzoeker bij de werkgroep biotechnologie en maatschappij.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.