Science

Vluchtelingen mogen aan de slag met NWO-beurs

Negen vluchtelingen kunnen hun wetenschappelijke carrière in Nederland voortzetten dankzij een beurs van onderzoeksfinancier NWO. Twee onderzoekers gaan in Delft aan de slag.

Dutch only

Het is de tweede keer dat de zogeheten Hestia-impuls voor vluchtelingen in de wetenschap is verdeeld. De onderzoekers mogen anderhalf tot twee jaar aan het werk, al dan niet in deeltijd. Ze buigen zich over onderwerpen als angststoornissen, malware, misdrijven in oorlogsgebieden en meer.

Door taalproblemen of cultuurverschillen is het voor gevluchte wetenschappers niet zo makkelijk om de draad weer op te pakken. Daardoor dreigt hun talent verloren te gaan en dat zou zonde zijn, is de gedachte achter dit programma.

Verrijken

De Hestia-impuls geeft vluchtelingen dus de kans om de Nederlandse onderzoekswereld te leren kennen. Omgekeerd kunnen zij de Nederlandse wetenschap verrijken met hun eigen expertise.

De onderzoekers krijgen maximaal 140 duizend euro. Er is ongeveer 1 miljoen euro beschikbaar voor een ronde van de Hestia-impuls. Dit was de tweede ronde en volgend jaar komt er nog een. Vluchtelingen kunnen niet zelf een aanvraag indienen; dat moeten onderzoeksleiders doen. In totaal waren er 21 kandidaten.

Een van de uitgekozen onderzoekers, een TU-kandidaat, is “op verzoek geanonimiseerd”, schrijft NWO. Dat gebeurt wel vaker, licht een woordvoerder toe. Bij beurzen voor vrouwelijke hoogleraren willen de onderzoekers bijvoorbeeld ook niet altijd met naam en toenaam in de lijst staan. “Het kan gevoelig liggen.”

De twee TU-kandidaten zijn voorgedragen door dr.ing. Carlos Hernandez Ganan (Techniek, Bestuur en Management) en dr. Jan van Gemert (Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica).

Hestia

NWO heeft deze pilot in 2018 opgezet in samenwerking met wetenschapsgenootschap KNAW, de Jonge Akademie en de stichting voor vluchtelingstudenten UAF.

De vluchtelingen gaan aan de slag bij de TU Delft (2x), de Vrije Universiteit (2x), de Radboud Universiteit, de Universiteit Utrecht, de Universiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdam UMC.

In de Griekse mythologie is Hestia de vredelievende godin van huis en haard, die nooit deelnam aan oorlogen. Ze is een zus van oppergod Zeus.

HOP, Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Do you have a question or comment about this article?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.