Ongecategoriseerd

Vlam in de pan

De afgelopen weken is in Delftse studentenhuizen verschillende keren brand ontstaan doordat de vlam in de pan was geslagen. De brandweer roept studenten op zich te verdiepen in hoe te handelen als zoiets gebeurt.

Het liep de afgelopen weken het ergste uit de hand toen een student een pan op het vuur was vergeten, aldus brandveiligheidsadviseur Marjolein Ernst van de Delftse brandweer. De vlam sloeg in de pan. De student probeerde de pan in de gootsteen te zetten, verbrandde zijn handen en inhaleerde rook. Hij moest naar het ziekenhuis.

De reactie van de student verbaasde de brandweer. “Het is bekend dat water bij een vlam de gevolgen groter maakt”, aldus Ernst. Wel is het volgens haar een normale reactie voor wie niet weet wat te doen. “Vandaar dat wij brandveiligheid in studentenhuizen weer eens onder de aandacht brengen.” Ernst vertelt dat keukenbranden de belangrijkste oorzaak zijn van branden in woningen. “Studenten zetten iets op en vallen in slaap.”

Een vlam in de pan ontstaat als olie of ander vet door oververhitting spontaan gaat branden. Dat gebeurt geregeld met frituurpannen, maar het kan ook met koekenpannen of wokken mis gaan. De gebruikte warmtebron maakt daarbij niet uit.

Om oververhitting te voorkomen, adviseert de brandweer in de keuken te blijven als er hete pannen op het fornuis staan en het hoofd erbij te houden. “Gaat de bel of telefoon? Schakel eerst het fornuis uit. Zet geen (frituur)pan aan als je moe bent of alcohol gedronken hebt. Bestel of haal dan liever wat te eten.”

Verder benadrukt de brandweer dat studenten hun afzuigkap niet moeten vergeten als ze schoonmaken. Want zit er te veel vet in, dan kan de afzuigkap bij een vlam in de pan of een steekvlam gemakkelijk in brand vliegen.

Wat als het mis gaat?

  • Doof het vuur met een deksel of ovenplaat
  • Schakel gas of elektra en de afzuigkap uit
  • Laat de pan minstens een uur afkoelen
  • Niet doen: met water blussen
  • Niet doen: lopen met de hete pan
  • Is het vuur overgeslagen op afzuigkap of keukenkastje? Bel 112
  • Heb je het vuur zelf gedoofd? Bel 112 voor een nacontrole door de brandweer

    In november organiseert de Landelijke Studentenvakbond een campagneweek over brandveiligheid in studentensteden. De week eindigt op 13 november in Delft. De Delftse studentenvakbond VSSD is bezig het programma van die dag in elkaar te zetten.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.