Het ‘melken’ van planten is vorige week op de ESEF vakbeurs uitgeroepen tot winnaar. De door de Botanische Tuin van de TU ontwikkelde techniek wordt door Flora Fluids in Venlo op de markt gebracht.
De ESEF awards zijn op 12 maart uitgereikt. Dat was op de eerste dag van de vakbeurs voor productontwikkeling en engineering in de Utrechtse Jaarbeurs. Inzender Nevat (Nederlandse Vereniging Algemene Toelevering in Zoetermeer) won met het plantenmelksysteem in de categorie ‘innovatieve ketensamenwerking.’
Over het idee dat je waardevolle stoffen met een elektrische veld uit planten kunt winnen, schreef drs.ing. Bob Ursem al in 2007. Als directeur van de Botanische Tuin van de TU bedacht hij de techniek ‘electrospraying’ als alternatief voor het pletten en uitpersen van planten. De plant wordt geaard en staat in de buurt van een plaat onder hoge potentiaal. Daardoor worden er oliën uit de poriën van de plant naar de plaat getrokken.
Het spin-off bedrijf Flora Fluids van het Innovatiecentrum Greenport in Venlo ontwikkelde de techniek verder tot een marktklare oplossing. Remko Horne van Flora Fluids noemt een aantal toepassingen voor de plantaardige oliën: in diervoeding om antibiotica te verminderen, in cosmetica of in medicijnen.
“Doordat de planten meerdere malen gemolken kunnen worden en niet vernietigd worden is de milieubelasting van de teelt minder dan bij andere technieken”, stelt Horne.
De jury had daar wel oren naar. In het juryrapport staat: ‘Uniek aan deze technologie is dat de bestanddelen uit planten kunnen worden ‘geoogst’ zonder dat de plant daardoor het loodje legt. Het project is een treffend voorbeeld van een samenwerking met een duidelijke rolverdeling tussen wetenschappelijk onderwijs, onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven, waarbij ook de financiering niet is vergeten. De jury weet naast de unieke samenwerking ook de combinatie landbouw en techniek als typisch Nederlands te waarderen.’

Comments are closed.