Education

Vijftien waterstudenten naar Australië

Vijftien TU-studenten mogen de komende drie jaar een half jaar naar Australië. Op drie universiteiten, in Adelaide, Melbourne en Brisbane, kunnen ze vakken volgen over water.

De TU is, samen met de universiteiten van Dresden (Duitsland) en Dundee (Groot-Brittannië), een uitwisselingsprogramma gestart met een groep Australische universiteiten. De Europese Unie en de Australische overheid subsidiëren het ticket en verblijf van vijfenveertig Europese studenten in Australië. Eenzelfde aantal Australiërs komt in Europa studeren.
“Delft mag vijftien studenten sturen”, aldus de initiatiefnemer van de uitwisseling, dr.ir. Jasper Verberk (Civiele Techniek en Geowetenschappen). Studenten van alle Delftse faculteiten kunnen zich inschrijven, mits ze zich met water bezighouden. Mogelijk kunnen zelfs meer studenten afreizen. “De andere twee Europese universiteiten zijn veel kleiner. De plekken die zij niet vullen, mogen wij gebruiken.”
Verberk, die zelf enige tijd in Australië werkte, diende het voorstel voor de subsidie in omdat hij denkt dat Europeanen en Australiërs veel van elkaar kunnen leren op watergebied. “De problematiek is heel anders. Kortweg heeft Australië een tekort aan water en Europa heeft water in overvloed”, zegt Verberk. “Het verbreedt de horizon van de studenten als ze eens aan de andere kant gaan kijken.”
In de subsidiepot zit ook geld voor medewerkers. Zij mogen drie weken naar Australië om samen te werken met onderzoekers daar. “We willen met die contacten zorgen dat we, ook na de subsidieperiode van drie jaar, door kunnen gaan met het programma.”
Verberk kreeg inmiddels drie aanvragen van studenten. De eerste, David Moed (vierdejaars CiTG) vertrekt in februari van volgend jaar. De eerste officiële aanvraag van medewerkers moet nog komen. Verberk: “Maar veel van mijn directe collega’s hebben al interesse getoond. Ik heb ineens veel vrienden.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.