Short

Vier nieuwe Delftse KNAW-leden

De KNAW heeft achttien nieuwe leden gekozen. Vier zijn afkomstig van de TU Delft: Frans van der Helm, Ibo van de Poel, Jack Pronk en Barbara Terhal. Leden van de KNAW worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties.

Prof. Frans van der Helm, expert in biomechatronica, slaat met zijn onderzoek een brug tussen biomedische wetenschappen en werktuigbouwkunde. Zijn werk is breed toepasbaar, van robotica en semi-autonoom rijdende auto’s tot blessurepreventie in sport.

Hoogleraar ethiek & technologie Ibo van de Poel helpt ingenieurs waarden zoals veiligheid, duurzaamheid en rechtvaardigheid in hun ontwerpen te verwerken.

Microbioloog prof. Jack Pronk onderzoekt en modificeert micro-organismen. Hij slaagde erin om bakkersgist om te vormen waardoor het bio-ethanol kan maken uit suikers in landbouwreststromen.

Hoogleraar quantuminformatica Barbara Terhal promoveerde in 1999 als allereerste in Nederland op het gebied van quantumrekenen. Ze introduceerde het concept van entanglement witnesses, waarmee een verstrengelde quantumtoestand van een niet-verstrengelde toestand kan worden onderscheiden.

Editor Tomas van Dijk

Do you have a question or comment about this article?

tomas.vandijk@tudelft.nl

Comments are closed.