Education

Vier Nederlandse universiteiten pieken in Shanghai-lijst

Vier Nederlandse universiteiten behoren volgens de Shanghai Ranking net als vorig jaar tot de beste honderd ter wereld. De TU Delft hoort niet bij de hoogst gerankte vier.

Hoog in de lijst of niet: de TU Delft is een sterke merknaam. Je kunt nu zelfs op de foto met het TU Delft-logo voor de Aula. (Foto: Marjolein van der Veldt)

De Universiteit Utrecht bemachtigt als enige universiteit een plekje in de top-50. Vorig jaar viel ze er nog net buiten. Groningen en Rotterdam stijgen ten opzichte van vorig jaar ook weer in de lijst, naar respectievelijk plaats 65 en 68. Leiden zakt naar de vierde positie in het Nederlandse klassement, en staat op plaats 82.


De TU Delft staat net als de andere technische universiteiten lager in de ranking, sinds 2016 is dat op plaats 151-200. Dat was ook het geval van 2006 tot en met 2011. De tussenliggende jaren stond de TU op plaats 201-300, zie hieronder:


Shanghai_ranking_tudelft.JPG


Bron: ARWU 2019


Harvard spant nog altijd de kroon, alweer voor het zeventiende jaar op rij. Stanford en Cambridge maken de top-3 compleet. De Verenigde Staten domineren de lijst, met acht universiteiten in de top-10, 45 in de top-100 en 206 in totaal.


De Academic Ranking of World Universiteit, zoals de Shanghai-ranking voluit heet, is de oudste en bekendste wereldranglijst van universiteiten. De makers krijgen als altijd veel kritiek te verduren. Ze zouden te veel nadruk leggen op wetenschappelijke prestaties, zoals publicaties, citaties en grote prijzen. Onderwijsprestaties tellen niet of nauwelijks mee. Ook zouden onderzoekers met allerlei trucs proberen hun score op te krikken.    


shanghai_ranking.JPG


HOP, Melanie Zierse

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Do you have a question or comment about this article?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.