Education

Verwarring over plannen langstudeerders

Het kabinet is bezig met de voorbereidingen voor een wetsvoorstel om langstudeerders aan te pakken. De LSVb is alvast begonnen met het voorlichten van studenten. Ondertussen is onduidelijk wat de ‘nominaal+1’regeling precies inhoudt.

Geldt de regeling alleen voor bachelor-opleidingen of ook voor masterstudies? De medewerker van Anne-Wil Lucas (VVD) houdt het op het laatste. Trage studenten mogen in beide studiefasen een jaar uitlopen, daarna gaan ze een hoger collegegeld betalen. “Het zijn losse diploma’s.”

Maar LSVb-voorzitter Sander Breur weerspreekt dit: “Dan heeft de VVD niet goed met OCW gecommuniceerd. Wij hebben zwart op wit dat studenten maar één keer een jaar mogen uitlopen.” Daarna krijgen ze niet nog eens een jaar respijt. Wie dan vertraging oploopt moet meteen drieduizend euro extra collegegeld betalen.

Volgens de LSVb gaat de maatregel op 1 september 2011 in. Het voornemen om zogenaamde ‘langstudeerders’ ook hun ov-studentenkaart af te nemen wordt naar verwachting een jaar later ingevoerd, net als het afschaffen van de basisbeurs voor de master.

De nieuwe CDA-woordvoerder voor het hoger onderwijs, Sander de Rouwe, laat weten zich nog aan het inlezen te zijn en niet te kunnen reageren.

Universiteitenvereniging VSNU zegt op de hoogte te zijn van de onduidelijkheden rondom de nominaal+1 regeling, maar wacht een notitie van het ministerie af. De woordvoerder van het ministerie van onderwijs kon evenmin duidelijkheid geven en zegt dat de wetsvoorstellen moeten worden afgewacht.

Tijdens de laatste vergadering van het jaar met de studentenraad deelde collegelid Paul Rullmann als kerstman incognito cadeautjes uit.

Het genoegen straalde van hem af en het moet gezegd: de ‘kinderen’ stelden hem niet teleur. Direct nadat hij het laatste cadeautje had overhandigd, stortten ze zich op hun pakje en keken ze even later blij verrast naar een dieprode spiraalvormige glazen versiering voor in de kerstboom.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.