Education

Vertrek Bino komt ‘redelijk onverwacht’

Het snelle vertrek van Raoul Bino als decaan van Technische Natuurwetenschappen kwam voor de mensen die hem kenden als een verrassing. Afgelopen dinsdag nam hij afscheid, na amper negen maanden.

Prof.dr. Bino gaat terug naar de Wageningen University, waar hij tot vorig jaar ook werkte. In het Wageningse blad Resource zei hij bij het bekend worden van zijn terugkeer dat de TU Delft ‘een geweldige universiteit’ is. “Maar er is ook veel mis.” Het blad schrijft dat Bino in Delft slecht kon aarden.

Verder wil Bino in het blad weinig kwijt over het waarom van zijn vertrek. Dat zou vooral zijn ingegeven door een toevallige samenloop van omstandigheden. “Speculaties dat het niet zou boteren tussen mij en de vorige decaan (rector magnificus Karel Luyben, red.) zijn onzin. Hij heeft me op alle manieren bijgestaan. Mijn hart ligt echter in Wageningen. Vergeleken bij andere universiteiten loopt Wageningen voorop in goede bedrijfsvoering.”
In een interview dat Bino vorig jaar gaf in deze krant, zei hij te verwachten dat hij langer dan vier jaar decaan zou blijven. Hij zag het destijds als een voordeel dat hij van elders naar de TU kwam. “Iemand van buiten heeft een frisse kijk en dat geeft nieuwe mogelijkheden. Het kost tijd om alles te leren kennen, maar dat is wel in te halen.”

Het college van bestuur, de onderdeelcommissie en het managementteam van TNW; niemand had het snelle vertrek van Bino zien aankomen. Prof.dr.ir. Tim van der Hagen is waarnemend decaan totdat de opvolging is geregeld. In een e-mail zegt hij dat Bino’s vertrek voor hem ‘redelijk onverwacht’ kwam. “Maar ik, en met mij het managementteam (mt) van de faculteit, respecteer zijn besluit. Ik vind het dapper, home is where the heart is.”
Van der Hagen zegt als lid van het mt en als plaatsvervangend decaan ‘goed op de hoogte te zijn’ van wat er op de faculteit speelt, ook van de besparingen die eraan komen. “Deze lopen zeker geen vertraging op. De besparingsvoorstellen worden door de faculteit voortvarend en serieus opgepakt. Onze plannen zijn op 29 april bij het college van bestuur ingediend. Dat betekent dat ze nog onder Raoul Bino zijn vervaardigd.”

Bino werd bij zijn aantreden geconfronteerd met een begrotingstekort van 6,4 miljoen euro. Twee maanden na zijn aantreden kon hij zijn medewerkers niet verzekeren dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen. Bino weet de tekorten zelf vooral aan de hoge kosten van het Reactorinstituut Delft en de ouderdom van sommige gebouwen van de faculteit.

Met het oog op de aankomende besparingen zegt het college van bestuur dat de opvolging snel moet worden geregeld. Een interne kandidaat ligt dan voor de hand. Of Van der Hagen tot de kandidaten behoort, wil hij niet zeggen. “Het vertrek van Raoul Bino is nog zeer recent en het college is nu aan zet als het gaat om een profiel voor een nieuwe decaan.”
Bino zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

 ‘De harde knip is een goed idee’, luidde de stelling waarover de heren Van Dijk (CDA en SP) in debat gingen. Jan Jacob van Dijk (CDA), behalve kamerlid deeltijdhoogleraar aan de Vrije Universiteit, verdedigde de stelling. Een harde knip, zo stelde hij, vergroot de vrijheid van de student omdat die na een afgeronde bachelor overal verder zijn master kan volgen. Jasper van Dijk (SP) kreeg het eerste applaus van de middag door te stellen dat het CDA studenten onderschat en betuttelt. Het publiek kwam met het voorbeeld van studenten die, doordat ze twee vakken van hun bachelor verwijderd waren, een jaar verliezen met wachten op de volgende instroom.

Onder druk begon Van Dijk (CDA) te wijken. Bij niet-relevante vakken (welke zijn dat?) zouden studenten toch alvast mogen beginnen, en er zouden ook meer instapmomenten moeten komen. Zijn opponent merkte op dat Den Haag daar niet over gaat.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.