De gemeente Delft houdt er serieus rekening mee dat ze toch een milieueffectrapportage (mer) moet laten opstellen voor TU Noord. Dat kan de bouw van studentenwoningen in dat gebied ernstig vertragen.
Studentenhuisvester Duwo is geschokt door het nieuws. Directeur Jan Benschop spreekt van ‘een ramp’. “Als de mer doorgaat, is dat desastreus voor Delft, voor de TU, voor het bedrijfsleven.”
In een mer worden de effecten van bouwprojecten op het milieu en de leefbaarheid in de omgeving onderzocht. Zo’n onderzoek kan wel een jaar duren en de uitkomst kan zijn dat de bouw stilgelegd moet worden.
Benschop wil ‘tot het gaatje gaan’ om te voorkomen dat hij de bouwwerkzaamheden ook tijdens het mogelijke onderzoek moet stoppen. Doorgaan brengt het risico met zich mee dat de gebouwen nooit in gebruik mogen worden genomen. Want de bewoners brengen afval, overlast en meer verkeer met zich mee. Belangenvereniging TU Noord roept al jaren dat de wijk dat niet aankan, omdat de luchtkwaliteit al slecht genoeg is.
Maar Benschop zegt dat het kamertekort in Delft hem te veel aan het hart gaat. “Er komen steeds meer studenten, die moeten wel ergens wonen. Als wij in het schemergebied van wel of geen mer een besluit moeten nemen, dan bouwen we door.” Duwo hoopt in november te beginnen met de bouw van honderden eenheden aan het De Vries van Heijstplantsoen. Bouwvergunningen voor andere woningen in TU Noord zijn in de maak.
Als de mer er komt, heeft dat niet alleen effect op de bouwplannen in TU Noord zelf, omdat dit soort onderzoeken altijd voor grotere gebieden wordt uitgevoerd. TU Midden wordt dan hoogstwaarschijnlijk ook meegenomen. Ook daar zijn allerlei plannen in de maak voor studentenwoningen. De gemeente zelf staat ook niet te springen om een mer te laten uitvoeren. Delft dacht met een kleiner onderzoek klaar te zijn. Uit een second opinion van een externe partij blijkt echter dat dat juridisch mogelijk geen stand houdt.
Vooral de rekenmethode die de gemeente heeft gebruikt, zou wel eens afgekeurd kunnen worden door de Raad van State. Die laatste kijkt eind van dit jaar naar het bestemmingsplan voor TU Noord. Daarin is er van uitgegaan dat een studentenwoning de helft zoveel overlast en vervuiling met zich meebrengt dan een reguliere woning. Als de Raad van State daar niet in meegaat, ontkomt de gemeente niet aan een mer.
De bal ligt dus bij de Raad van State. In afwachting van zijn uitspraak bereidt Delft de mer maar alvast voor. Benschop vindt dat de Delftse gemeentepolitiek in de tussentijd in actie moet komen. “De gemeenteraad moet zich hierover uitspreken, want de schade is groot. De instroom van buitenlandse studenten en medewerkers wordt bevroren, om maar eens wat te noemen. Ik kan niet geloven dat iemand dat wil laten gebeuren.”
Het college van bestuur van de TU is ‘erg bezorgd over deze ontwikkelingen’, zegt secretaris Hans Krul. “We hebben intensief overleg met de gemeente en Duwo over de mogelijkheden om plannen toch te realiseren en over eventuele alternatieven. Misschien kunnen we indien nodig met de bouw van studentenwoningen uitwijken naar een ander gebied, zoals de buurt rondom station Delft-Zuid.”
Comments are closed.