Education

Verplicht inchecken vanaf 1 januari

In het nieuwe jaar moeten studenten altijd in- en uitchecken met hun ov-chipkaart. De NS gaat dan ook controleren of studenten wel zijn ingecheckt in de periode dat ze gratis mogen reizen. Er zullen niet meteen boetes worden uitgedeeld.


De NS zegt nog even coulant te willen zijn. Maar studenten die vergeten in te checken, krijgen straks geen geld meer terug bij vertraging. De NS wil studenten op die manier aanmoedigen om altijd in- en uitchecken. Alleen dan is zichtbaar hoeveel reizigers er in een trein zitten.



In bus, metro en tram en bij de regionale treinvervoerders moesten studenten al inchecken. De NS wilde in eerste instantie studenten pas eind 2012 daartoe verplichten, op het moment dat de papieren treinkaartjes ook worden afgeschaft. Wel spoorde het bedrijf studenten aan om er alvast een gewoonte van te maken.



Wie heeft ingecheckt en overstapt van een NS-trein naar een regionale vervoerder (of andersom) moet eerst bij de ene vervoerder uitchecken en vervolgens bij de ander weer inchecken. Daar komt voorlopig geen verandering in.



Overigens adviseert de NS studenten een papieren treinkaartje te kopen als ze in hun kortingsperiode reizen. Dat is vaak goedkoper en ze hoeven dan niet in te checken.



De vervoersmaatschappij start morgen met een voorlichtingscampagne om studenten te wijzen op de verandering. Zo’n 650 duizend studenten hebben een studentenreisproduct waarmee zij op weekdagen of in het weekend gratis kunnen reizen.

De studenten en jongeren eisen dat ict duurzaam en eerlijk wordt ingekocht op de instellingen waar zij hun onderwijs genieten en ageren tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de elektronica-industrie in lagelonenlanden.

Handtekeningen
Om dat onder de aandacht te brengen zijn de afgelopen maanden duizenden handtekeningen verzameld van studenten in Europa. Prof. Paul Doop, vertegenwoordiger van de koepelverenigingen van de universiteiten en hogescholen en vice-voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam/Hogeschool van Amsterdam, nam de handtekeningen vrijdag in Utrecht in ontvangst.

Bij de actie waren DWARS (jongeren GroenLinks), het Interstedelijk Studenten Overleg, Jongeren Milieu Actief, de Landelijke Studenten Vakbond, makeITfair, Morgen (studentennetwerk voor een duurzame toekomst) en de studentenraad van de Universiteit van Amsterdam betrokken.

Prijs
Volgens de actievoerende organisaties wordt één op de vijf desktop computers in Europa aangeschaft door een publieke instelling, waaronder hogescholen en universiteiten. Sociale overwegingen zouden bij die aanschaf nauwelijks een rol spelen; de prijs is meestal bepalend.

Dat kan volgens de organisaties anders. Als computers niet elke drie jaar maar elke vijf jaar worden vervangen, scheelt dat geld en grondstoffen en is er ruimte om ‘eerlijke computers’ te betalen. Universiteiten en hogescholen zouden als grote inkopers hun inkoopmacht kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat bij de productie mensenrechten gerespecteerd worden en geen milieuvervuiling wordt veroorzaakt.

Arbeidsomstandigheden
Deze boodschap lijkt te zijn overgekomen. Doop zei bij het aannemen van de handtekeningen: “Bij duurzaam inkopen van computers wordt nu vooral gelet op milieuaspecten. Universiteiten en hogescholen zullen door deze actie nu ook naar arbeidsomstandigheden bij de computerproductie kijken”.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.