Education

Verlies 2010 iets groter dan geraamd

De TU Delft heeft in 2010 een iets slechter resultaat behaald dan begroot: min vijftien miljoen euro in plaats van min dertien miljoen. Vooral de 25 miljoen die het Rijk terugvorderde op de herhuisvesting van Bouwkunde hakte erin.


In totaal kwam er in 2010 afgerond 514 miljoen euro binnen bij de TU. Het grootste deel daarvan, 318 miljoen, komt van het Rijk. In 2009 bedroeg de Rijksbijdrage nog 353 miljoen. Het verschil wordt grotendeels verklaard door de eenmalige terugvordering van de 25 miljoen, die het Rijk eerder had gegeven voor de nieuwbouw van Bouwkunde. Omdat de faculteit besloot een bestaand gebouw te renoveren, wilde Den Haag zijn geld terug.


De opbrengsten uit werk voor derden stegen in 2010 met bijna zeven miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. Overigens brengt werk voor derden kosten met zich mee en dat kan in de toekomst een probleem worden.

De universiteit signaleert aan de ene kant dat ze door afnemende Rijksbijdragen afhankelijker wordt van werk voor derden. Aan de andere kant komen bij verschillende faculteiten de grenzen van de groei in zicht, staat in de jaarrekening. Aan de basis van onderzoek in opdracht van externe partijen liggen namelijk altijd kosten – bijvoorbeeld loonkosten – die uit de eerste geldstroom moeten komen.


Aan de lastenkant deed zich net als aan de batenkant een daling voor. De lasten daalden in 2010 met 27 miljoen euro naar bijna 531 miljoen euro. Onderdeel daarvan de daling van de inhuur van extern personeel. Werd daar in 2009 nog 52 miljoen aan uitgegeven, in 2010 was dat 45 miljoen. In 2011 moet die daling doorzetten.

In de jaarrekening wordt de TU uitgesplitst in de driedeling faculteiten en instituten, diensten en concern. Die eerste groep leed in 2010 een verlies van 17,4 miljoen waar min 19 miljoen was begroot. De diensten hadden gemikt op een nulbegroting, maar sluiten 2010 met 8,7 miljoen positief af. Reden daarvoor is onder meer de herijking. Het concern had een positief resultaat geraamd van 16,6 miljoen. Het viel 14,5 miljoen lager uit, mede door de teruggevorderde rijksbijdrage voor Bouwkunde.

De TU hoopt het jaar 2011 op nul te kunnen eindigen.

Eergisteren maakte de Onderwijsinspectie bekend dat zij een uitgebreid onderzoek gaat doen naar dubieuze afstudeertrajecten in het hoger onderwijs. De inspectie neemt niet alleen de Hogeschool Inholland nader onder de loep, waar alle commotie begonnen is. Zij wil ook tekst en uitleg van 34 andere instellingen, waaronder één universiteit.

Het vermoeden bestaat dat honderden, misschien zelfs een paar duizend studenten konden afstuderen zonder dat het eindniveau gewaarborgd was.

“Het is belangrijk om rotte appels te vinden en te verwijderen”, erkent de Landelijke Studenten Vakbond, maar er moet meer gebeuren. De politiek moet ervoor zorgen dat instellingen “niet meer worden geprikkeld om aan de kwaliteit te morrelen ten bate van goede rendementscijfers”.

Want daar zit het probleem, vermoedt de LSVb. Opleidingen worden betaald aan de hand van het aantal studenten dat ze trekken en de hoeveelheid diploma’s die ze uitreiken. De opleidingen worden gedwongen tot ‘rendementsdenken’. De inspectie zou de invloed van die rendementsprikkels eens moeten bekijken, vindt de LSVb.

De vakbond heeft zelf geen pasklare oplossing. Terug naar vroeger is geen goed idee. Het rendementsdenken kwam immers niet uit de lucht vallen: twintig jaar geleden konden studenten jarenlang op een opleiding ronddobberen zonder dat er een docent naar hen omkeek, en dat moest veranderen. ‘Studeerbaarheid’ werd het toverwoord.

“Dit soort dingen gaat in slingerbewegingen”, zegt voorzitter Sander Breur van de LSVb. “Nu gaat de slinger weer de andere kant op, maar we moeten proberen in het midden te blijven. Instellingen moeten minder op rendement worden afgerekend, maar zich tegelijkertijd om studenten blijven bekommeren. Daarvoor moet de kwaliteitsbewaking in orde zijn.”

De huidige kwaliteitskeuring van instellingen (‘accreditatie’) is niet afdoende, meent Breur. “De opleiding media & entertainment management van Inholland was drie jaar geleden nog geaccrediteerd. En daar was toch veel mis.”

Zie ook: Inspectie vreest misstanden in afstudeertrajecten

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.