Opinion

Van plakkie naar bakkie

Zelfstandig en ook gezinsgericht. In de vorige maand verschenen geschiedenis van de Nederlandse huisvrouw (Els Kloek, 2009) wordt de bakfiets neergezet als hét symbool van de Nederlandse vrouw.

Ze zijn gesignaleerd in het buitenland (de bakfietsdichtheid in de hippe Berlijnse wijk Prenzlauerberg is redelijk hoog). Ook daar zijn de bakfietsen duidelijk van Hollandse makelij, te herkennen aan opschriften als ‘babboe.nl’,‘bakfiets.nl’, of ‘het mannetje’.
Het zal wel aan de invloed van Martin Brils Evelien liggen of aan het feit dat alle moeders uit de buurt een bakfiets hebben (ooit een man met kinderen op de bakfiets gezien?), maar nog voordat dochter Iris goed en wel geboren was, moest en zou er in ons huishouden een bakfiets komen. Via internet besteld, van tevoren in elkaar gezet, en met ‘babyschelp’, zodat ons meisje en de boodschappen meteen veilig vervoerd kunnen worden.
Om een lang verhaal kort te maken: de bakfiets is een groot drama. Zwaar, onbestuurbaar, te breed voor het fietspad, en Iris wordt erg hard heen en weer geschud. Ook is de bakfiets niet handig als je je kind eerst naar de opvang wilt brengen in Den Haag en vervolgens door wilt gaan naar de TU. Na een paar testritjes hebben we besloten om de bakfiets voorlopig niet meer te gebruiken. De huidige oplossing voor het halen en brengen is nu met de auto, of in de maxi-cosi achterop de fiets. Voor de kinderlozen onder ons; de maxi-cosi is een autostoeltje waarin baby’s veilig vervoerd kunnen worden.
Helemaal optimaal zijn deze oplossingen echter niet. Het gebruik van de auto is extra milieubelastend, en de maxi-cosi is niet te tillen, en bij gebruik achterop de fiets volgens de producent niet geheel veilig.
Daarom dan ook deze oproep: kan vanuit de TU Delft nu niet een oplossing gecreëerd worden? Iets in de stijl van de plakkies; praktisch, goed voor mens en milieu, en herkenbaar Delfts? Ik zie hier wel een ontwerpwedstrijd voor eerstejaars IO’ers, of een project voor het DRI Energy.
Er schijnen overigens elektrische bakfietsen te zijn. Het moet toch mogelijk zijn de bakfiets zodanig door te ontwikkelen dat de hippe moderne ouder (m/v) hem kan inzetten voor de combinatie werk-privé? Misschien iets met veel techniek, of bijpassende autobekleding; zijn we meteen van het (huis)vrouwenimago verlost.

Een van de vastgelegde acts op het Zomerfestival van het sport- en cultuurcentrum is De Jeugd van Tegenwoordig. De rapformatie, bestaande uit Willie Wartaal, Vieze Fur en P. Fabergé, brak in 2005 door met de nummer-één hit Watskeburt. Op 10 april maakt de organisatie de complete programmering bekend van het festival dat wordt gehouden op 5 juni en zal duren van 16.00 tot 4.00 uur. Ter viering van het vijftigjarig bestaan van het sportcentrum vindt er diezelfde week, op 2 en 3 juni, een groots sporttoernooi plaats.
De finales zijn op 5 juni, in combinatie met het Zomerfestival.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.