Education

Van Loosdrecht wint Lee Kuan Yew Water Prize

Hoogleraar biotechnologie prof.dr.ir. Mark van Loosdrecht ontving gisteren tijdens de Singapore International Water Week de prestigieuze Lee Kuan Ywe Water Prize 2012 voor zijn succesvolle combinatie van natuur en technologie.


‘Door het succesvolle huwelijk tussen natuur en technologie heeft milieukundig biotechnoloog Prof. Mark van Loosdrecht een paradigmaverandering teweeg gebracht in het begrip en de aanpak van waterzuivering’, aldus de jury van de prijs die behalve de eer ook een gouden medaille en zo’n 170 duizend euro aan prijzengeld inhoudt. Het is de vijfde keer dat de prijs wordt uitgereikt.
Van Loosdrecht krijgt de prijs voor zijn aandeel in de ontwikkeling van het Anammox afvalwaterzuiveringsproces. Anammox staat voor Anaerobe Ammonium Oxidatie. Dit proces zet nitriet en ammonium uit het afvalwater om in stikstof. Het proces werd voor het eerst toegepast door Paques in een waterzuivering bij Rotterdam. Wereldwijd zijn er inmiddels elf Anammox zuiveringen operationeel.
Later ontwikkelde van Loosdrecht de Nereda technologie. Net als Anammox is Nereda gebaseerd op bacteriën die groeien in korrelvorm. Anders dan bij Anammox verwijdert Nereda ook fosfaat en organische koolstof uit het water. De eerste installatie is dit voorjaar geopend in Epe. De technologie levert 75 procent ruimtebesparing op en kan toe met een kwart minder energie.
In de eerste aflevering van Braindrops, de videobijlage bij Delft Integraal, geeft Mark van Loosdrecht een toelichting op Nereda en zijn stijl van werken.

 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.