Education

Van Loosdrecht krijgt Spinozapremie

Het is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap, de NWO Spinozapremie. TU-hoogleraar milieutechologie Mark van Loosdrecht (1959) kreeg vrijdag 6 juni de prijs van 2,5 miljoen euro toegekend.


Bij Van Loosdrecht komt de Spinozapremie in de prijzenkast naast de Lee Kuan Ywe Water Prize (2013), de Simon Stevin Meesterprijs (2012) en het eredoctoraat van de ETH (2011). Van Loosdrecht kreeg de onderscheiding voor zijn bijzondere werk op het gebied van milieutechnologie. Hij is altijd op zoek naar bacteriën met bijzondere eigenschappen die de mens van dienst kunnen zijn. ‘We ontdekken op die manier steeds nieuwe organismen met onbekende eigenschappen, waar we vervolgens processen omheen ontwerpen’, vertelt hij in Trouw.



Zijn bekendste vinding is waarschijnlijk de korrelslibtechnologie – een techniek die bacteriën dwingt om te groeien en te bezinken in kleine korrels en niet in grote vlokken. Door de korte bezinktijd kunnen aparte zinkbassins bij de waterzuivering achterwege blijven. Dat maakt nieuwe waterzuiveringsinstallaties volgens het Nereda-concept compacter, energiezuiniger en goedkoper dan conventionele installaties. Daarnaast ontwikkelde hij samen met Mike Jetten (Nijmegen) bacteriën die zonder zuurstof nitriet en ammonium kunnen omzetten in stikstofgas (het Anammox procedé). De laatste jaren werkt Van Loosdrecht met zijn team ook aan de omzetting van afvalstoffen in bioplastics. Een proefopstelling bij de Marsfabriek in Veghel gebruikte de suikers uit het crèmekleurige afvalwater daarvoor.



Ook drie andere wetenschappers kregen de Spinoza-premie. Natuurkundige Dirk Bouwmeester (1967) bedrijft quantumfysica in zowel Santa Barbara (Californië) als Leiden. Hij werd bekend van de teleportatie-experimenten die hij als post-doc in Innsbruck verrichtte (bij Anton Zeilinger). Nu wil hij op zoek naar de grens tussen de quantumwereld en onze macroscopische wereld.



Corinne Hofman (1959) geldt als wereldexpert op het gebied van Caribische cultuur en dan met name de pre-Columbiaanse wortels daarvan. Het beeld dat de inheemse Indiaanse cultuur is weggevaagd en de bewoners zijn uitgeroeid klopt niet, stelt de Leidse archeologiedecaan. Hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma (55) tot slot weet alles van trekvogels, waaronder de grutto en lepelaar. Hij doet onderzoek naar de achteruitgang van de dieren om erachter te komen waar het misgaat: klimaat, voedsel, vijanden of ziekten. Piepkleine zendertjes bieden perspectieven voor het onderzoek.



Een NWO-Spinozapremie is een eerbewijs en een stimulans voor verder onderzoek, stelt NWO. De organisatie kent de prijzen jaarlijks toe aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren. Hiermee wil NWO toponderzoek in Nederland stimuleren.  

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.