Knuffelen met een slaaprobot? Op de golven kijken naar je surfprestaties? Het kon donderdag allemaal tijdens de Exhibition of Minors.
Traditiegetrouw showden studenten in de hal van de faculteit Industrieel Ontwerpen hun prototypes voor diverse minor-opleidingen aan de TU. En zoals voorgaande jaren trokken ze weer veel bekijks, want zeg nou zelf: hoe vaak zie je iemand lepeltje-lepeltje liggen met een robot die ademhaling simuleert?
Derdejaars student technische informatica Job Engel wil wel even demonstreren hoe knuffelrobot Somnox werkt voor mensen met slaapproblemen. Hij gaat liggen en omarmt Somnox stevig. “Somnox neemt jouw ademhaling over en maakt die langzamer. Uit onderzoek blijkt dat je onbewust die rustige ademhaling overneemt. Daardoor val je na een half uur of drie kwartier makkelijker in slaap. Je kunt ook een slaap cd aanzetten.”
Met een bewegingsmeter en microfoon monitort Somnox hoe goed je slaapt. ‘s Ochtends kan hij je wekken met zacht licht of rustig geluid. “Met een app kun je je slaapritme bestuderen en besluiten om bijvoorbeeld wat eerder te gaan slapen zodat je wekker voortaan niet midden in een diepe slaap afgaat”, zegt Engel. “Volgende week hebben we een gesprek met beddenfabrikant Auping om te zien of er toekomst in zit.”
Surfen
Studenten van de minor sports innovation ontwikkelden met het bedrijf JYSurf een prototype van een surfboard die feedback geeft tijdens het surfen. Deze JYNext heeft een schermpje waarmee surfers hun prestaties direct kunnen verbeteren. “Een coach maakt op de kant een filmpje van zijn surfende pupil”, zegt derdejaars werktuigbouwkunde Niek Huisman. “Dat filmpje kan hij met commentaar naar zijn pupil sturen, zodat die niet eerst naar de kant hoeft te komen. Hoe sneller je feedback krijgt hoe effectiever die verwerkt wordt, blijkt uit onderzoek.”
Voor de minor interactive environments zocht het team van derdejaars studente bouwkunde Eva Ventura naar een manier om passagiers op Schiphol even tot rust te laten komen. De studenten ontwikkelden Skala, een houten installatie van Jakobsladders. Dit zijn rijen plankjes waarbij elk plankje zodanig aan een ander plankje is bevestigd dat ze aan beide kanten scharnieren. Door het bovenste plankje via een motortje te laten kantelen, lijkt het net alsof dit plankje van boven naar beneden ‘rolt’.
Ventura loopt door de Jakobsladders heen waarna de plankjes gaan kantelen en een grappig geluid maken. “Een Kinect-sensor registreert waar je bent en laat het motortje bovenaan de ladder draaien waardoor het bovenste plankje kantelt”, zegt Ventura. “Mensen zijn geïnteresseerd in wat er gebeurt en komen vanzelf kijken. Dat leert je dat even pauze nemen goed voor je is. Daarna heb je een hernieuwde focus.” Volgens de studenten is het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht al geïnteresseerd.
De opdracht bij de minor automotive design was een voertuig te ontwerpen die geschikt is in extreme omstandigheden zoals in een woestijn, de bergen, een poolgebied of de jungle. Voor dat laatste ontwierp derdejaars student industrieel ontwerpen Marijn van Bekkum een ambulance met elektrische wielaandrijving. “De ambulance heeft bedden met vering en hoge wielen zodat hobbels minder voelbaar zijn”, vertelt Van Bekkum. “In de jungle is het vaak donker door het bladerdak, daarom zitten er nachtcamera’s op.”
Tot slot waagden studenten voor de minor advanced prototyping zich aan het ‘ideale horloge’. Die lagen er dan ook in verschillende gedaantes, 3D geprint of juist uit hout gekerfd.
Comments are closed.