Campus

Van 0 naar Delft

Daar sta je dan. Vers van het vwo, Owee achter de rug en geen tientje van je zuurverdiende vakantiegeld meer over. Helemaal alleen in Delft, en je studentenleven – inclusief kamer – moet nog beginnen. Help!

De kamer
Ten eerste: don’t worry. Er is geen student die op de eerste dag van zijn Delftse studentenleven al een kamer heeft. Tenminste, geen student zonder connecties of ouders met een vinger in de vastgoedhandel. Dus: wees creatief! Blijf logeren bij een ouderejaars, ga couchsurfen, of zet een tentje op in de Delftse Hout. Comfortabel bij paps en mams blijven kan natuurlijk ook, trein je toch gewoon vrolijk op en neer? Ondertussen scheur je vanzelfsprekend alle oproepen voor instemmingen in studentenhuizen af die je op de campus kunt vinden, want ééns moet hij er komen, die kamer.
www.couchsurfing.org
www.kamernet.nl
www.duwo.nl
www.kamer.nl

De vereniging
Misschien wel de grootste stressfactor in de stad met de meeste verenigingen van Nederland. Corps of klein en alternatief? Sportief, gelinkt aan je studie of algemeen? Met ontgroening of zonder? En zijn die netwerkmogelijkheden voor later nou belangrijk? De ene vereniging maakt het nog doller om leden te trekken dan de andere, dus bespaar je de moeite van de research: ze vallen vanzelf in je schoot. Het enige wat jij hoeft te doen is – truttig maar waar: je hart volgen. Je kunt wel voor een vereniging kiezen omdat dat later zo mooi staat op je cv, of omdat je vriend van het vwo er ook zit, maar feit is dat jij je er de komende vijf jaar helemaal thuis moet voelen. Toch nog even inlezen? www.oli.tudelft.nl. En gewoon geen lid worden is ook nog een optie.

De kroeg
Je tweede thuis. (Na de collegebanken, natuurlijk.) Wedden dat je de beste plekken binnen een week kent? En zo niet: het gros pakt eerst een pilsje op de sociëteit. Kwestie van daarna gezellig meefietsen dus. Populaire kroegen: Locus Publicus, Tango, De V, Bebob, De Klomp, De Joffer (niet voor groentjes want vol randfiguren), Kobus Kuch, De Kurk en De Wijnhaven.

De centen
Simpel, die heb je niet. Get used to it. Maar je hebt een OV, een studiebeurs en met een beetje mazzel een bescheiden bijdrage van je ouders, dus verhongeren is uitgesloten. Een bijbaantje niet trouwens, dus loop wat leuke kroegen af en bied je aan als barpersoneel. Of doe echt slim en ga bijles geven aan middelbare scholieren. Weinig uren, veel geld. Kan via een uitzend- of bemiddelingsbureau, of zwart (en nee, natuurlijk zou je dat niet in je hoofd halen) via een briefje in de supermarkt.
www.stud.nl
www.studentenwerk.nl
www.studentjob.nl

De inrichting
Een beetje Delftse student heeft iets met design. Nog beter: hij ontwerpt het zelf! Struin eerst de zolders af van familieleden en vrienden en ga met een bakfiets de stad door. Probeer het ten slotte bij de kringloop of op Marktplaats. Succes gegarandeerd. Pannen, schoonmaakspullen en huishoudapparatuur deel je waarschijnlijk met huisgenoten. Over servies, plantjes en andere aankleding hoef je je al helemaal geen zorgen te maken, daar heeft je moeder al lang voor gezorgd. En zo niet, het eten van de bestelchinees zit toch al in een bakje?

De sport
Eh, de wat? Mocht je lid worden van een roei-, zeil- of andere sportieve vereniging, dan heb je dit onderdeel vanzelf al getackeld. In alle andere gevallen: forget it. Duur en tijdrovend. Fietsen naar de campus is ook gezond.

Enne, o ja, de universiteit
Het is traditie om de eerste weken brak in de collegebanken te zitten, maar blijf realistisch: de TU hanteert een bindend studieadvies – en je stufi terugbetalen wil je al helemaal niet. Houd je curfew van 23.00 uur ook weer niet al te strak in de gaten, je staat er nog versteld van hoe weinig slaap je eigenlijk aankunt. Welkom in Delft!
www.bsa.tudelft.nl

The members of the Delftsch Studenten Corps are going to have to get used to the rickety wooden staircase that now serves as the entranceway to their monumental building on the Phoenixstraat. The building’s original grand, stone staircase, which dates from the construction of the building in 1877, has been removed, owing to construction of new train tracks along the Phoenixstraat. It will be at least three to four years until the original staircase can be reinstalled. 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.