Campus

Vallend beton in nieuwe fietsenstalling IO

De nieuwe fietsenstalling bij de faculteit Industrieel Ontwerpen is maandagochtend enkele uren afgesloten geweest vanwege betondelen die van het plafond vielen. Een deel is afgezet met linten.

De brokken beton in de gang van de fietsenstalling bij Industrieel Ontwerpen. (Foto's Connie van Uffelen)

Oorzaak van het vallende beton is volgens de TU dat de betonnen vloerplaten niet overal zijn doorboord na aanbrengen. In de betonnen vloerplaten lopen kanalen waarin vocht kan ontstaan tijdens de bouw en de oplegging van de platen. Om dit water te laten weglopen, worden er na de aanleg normaliter gaten geboord aan de onderzijde van elk kanaal. Doordat dit bij de fietsenstalling niet overal consequent is gebeurd, is er water in de kanalen blijven staan. Vanwege de vorst van afgelopen week is dit water bevroren en heeft het ijs het beton uit elkaar gedrukt.

De gang met de brokstukken is afgezet.

De brokken beton vielen in een gangpad van de fietsenstalling. Het grootste stuk was ruim tien bij tien centimeter groot. Er vielen volgens een woordvoerster van de TU geen gewonden en er is geen schade aan fietsen of rekken.

De plek waar het beton van af is gevallen.

Oorzaak van het vallende beton is volgens een woordvoerster dat de betonnen vloerplaten niet overal zijn doorboord na aanbrengen. In de vloerplaten lopen kanalen waarin vocht kan ontstaan tijdens de bouw en de oplegging van de platen. Om dit water te laten weglopen worden er na de aanleg normaliter gaten geboord aan de onderzijde van elk kanaal. Doordat dit bij de fietsenstalling niet overal consequent is gebeurd, is er water in de kanalen blijven staan. Vanwege de vorst van afgelopen week is dit water bevroren en heeft het ijs het beton uit elkaar gedrukt.

News editor Connie van Uffelen

Do you have a question or comment about this article?

c.j.c.vanuffelen@tudelft.nl

Comments are closed.