Education

Universiteiten betalen 43 miljoen euro aan tijdschriften

Voor het eerst maken de Nederlandse universiteiten bekend hoeveel ze betalen voor hun abonnementen op wetenschappelijke tijdschriften. De totale kosten stijgen met miljoenen per jaar.

Aan uitgeverij Elsevier betalen de universiteiten bijna twaalf miljoen euro. In 2011 was dat nog tien miljoen euro, maar het tarief ging in twee jaar tijd flink omhoog. Andere uitgevers kregen minder, maar alles bij elkaar loopt het behoorlijk op.

De universiteiten geven deze informatie vrij nu iemand (er staat niet bij wie) een beroep heeft gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur. Eerder bleven de bedragen binnenskamers vanwege geheimhoudingsclausules in de contracten met de uitgevers.

Betaalmuur

De kosten voor wetenschappelijke tijdschriften staan al langere tijd in de belangstelling. Critici vinden het vreemd dat universiteiten betalen voor tijdschriften als hun eigen wetenschappers die vullen met artikelen – zeker als die artikelen ook nog eens achter een betaalmuur verdwijnen.

Het kabinet wil dat de universiteiten uiteindelijk overstappen op een systeem van open access: dan betalen de universiteiten niet meer voor een abonnement, maar voor een publicatie in een tijdschrift. Die publicatie is vervolgens voor iedereen vrij toegankelijk.

De Universiteit Utrecht betaalt het meest aan de tijdschriften, terwijl Tilburg het minst betaalt. Dat heeft uiteraard ook met de omvang van de universiteit te maken en de vakgebieden die zij in huis heeft.

Het is niet uniek in de wereld dat de kosten bekend worden gemaakt. Soortgelijke overzichten zijn er gemaakt in Finland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, schrijft universiteitenvereniging VSNU.

Behalve aan tijdschriftabonnementen geven de universiteiten jaarlijks ruim zeven miljoen euro uit aan boeken.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.