Education

Universiteit schorst agenten na pepperspray-incident

De twee politieagenten die afgelopen vrijdag in het Amerikaanse Davis demonstrerende studenten met pepperspray in het gezicht spoten, zijn door de universiteit geschorst.


Het incident vond plaats in Davis, op een campus van de Universiteit van Californië.


In een interview met studentenzender ‘Aggie TV’, zegt campusvoorzitter Linda Katehi “geschokt” te zijn door de gebeurtenissen.


Op videobeelden is te zien hoe een van de agenten doodgemoedereerd zijn spuitbus leegt op een groep vreedzame demonstrerende studenten. Negen van hen werden ter plekke behandeld, maar twee demonstranten moesten naar het ziekenhuis. Tien anderen werden opgepakt. Het protest maakte deel uit van de wereldwijde Occupy-beweging.


De twee agenten die de studenten bespoten zijn op betaald verlof gestuurd. Zij zouden zich bedreigd hebben gevoeld. In het interview zegt de campusvoorzitter dat zij “technisch gezien” het protocol volgden: “Maar het protocol is niet geschikt is gebleken, zeker niet in de manier waarop het is gevolgd bij deze vreedzame bijeenkomst.” De veiligheidsprotocollen zijn er juist om studenten te beschermen, benadrukt ze.


Vrijdagmiddag werd het kampement van Occupy-demonstranten op de campus opgebroken door de politie. Daartoe was volgens de universiteit besloten omdat de veiligheid van de studenten in het kamp niet gegarandeerd kon worden in het weekend.


Toen er een paar tenten bleven staan en studenten bleven zitten, trad de politie op en ging het fout. “Het was niet de bedoeling om de mensen weg te halen of uiteen te drijven”, zegt Katehi. “Ik weet niet precies wat er gebeurde, waarom het op deze manier fout ging. Wat ik heb gezien op de video’s is vreselijk. Ik dacht niet dat dit zou kunnen gebeuren op onze campus.”


De universiteitsvoorzitter wil de komende maanden bijeenkomsten organiseren om te spreken over het incident en over hoe dergelijke voorvallen in de toekomst kunnen worden voorkomen. Daarnaast wordt een commissie van studenten, docenten en bestuurders ingesteld die het incident moet onderzoeken. Of de betrokken agenten straks weer aan de slag mogen bij de universiteit, is nog niet duidelijk.

Dat is de conclusie van de Studentenraad/Oras. Volgens collegelid Paul Rullmann is de wijziging voor studenten gunstig, maar schiet de TU Delft er niets mee op.

Extra collegegeld
In de aanvankelijke plannen stond dat studenten maximaal een jaar vertraging mochten oplopen in hun gehele studie. Daarna zouden ze per jaar 3000 euro extra collegegeld moeten betalen. Vrijdag kondigde Van Bijsterveldt aan dat zowel in de bachelor als de master een jaar uitloop toegestaan wordt voordat het collegegeld wordt verhoogd.

Bestuurswerk
Oras schrijft in een reactie op hun site: “Voor studenten die fulltime bestuurswerk willen doen maakt dit niet heel veel uit: dit wordt meestal tijdens de bachelor gedaan en als je er een jaar tussenuit stapt zul je dus nog steeds volledig nominaal moeten lopen. Het is wel erg prettig dat iedereen met een schone lei aan de master kan beginnen. Vooral het afstuderen kan makkelijk uitlopen en daar met de gewijzigde plannen meer ruimte voor.

Zware techniekstudie
Niettemin vindt Oras ‘we zijn er nog lang niet’. Techniekstudenten schieten er volgens de studenten weinig mee op. Zo wordt er nog steeds geen rekening gehouden met de zwaardere en langere technische studies en blijft vanwege het in te voeren leenstelsel de tweejarige technische master twee keer zo veel kosten als een eenjarige master.

Weggeven diploma
Ook worden volgens Oras universiteiten ‘nog steeds gestimuleerd goedkoper diploma’s weg te geven’ en kunnen studenten zich door de plannen minder goed ontplooien. Daarnaast blijven studenten die al vertraging hebben opgelopen met terugwerkende kracht gestraft en ‘kan een verkeerde studie of ziekte je nog steeds 3000 euro kosten’.

Zorg CvB
Rullmann stelde vanmorgen tijdens een vergadering van het college van bestuur met de SR dat de wijziging die Van Bijsterveldt vrijdag bekendmaakte ‘vanuit de student gezien gunstig is’. Voor de TU heeft hij ‘zorg’ omdat de vertraging bij de TU-studenten vooral in de bachelor zit. De dreiging van boetes voor de TU is daardoor niet uit de lucht. “En het wordt niet eenvoudiger voor een student die switcht”, aldus Rullmann.

Andere maatregel
Bovendien schieten de universiteiten in zijn visie met de wijziging niets op, omdat het geld dat het ministerie wil binnenhalen los staat van de maatregelen. Het geld dat het ministerie misloopt door het verruimen van de langstudeerdersregeling moet dan binnenkomen via een andere maatregel.

Zie ook ‘Jaar uitloop na bachelor en master’

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.