Education

UAF wil Mauro helpen

Als de jonge Angolees Mauro Manuel wordt uitgezet, en alleen terug naar Nederland kan met een studievisum, zal de Stichting voor Vluchteling-studenten UAF hem ondersteunen.


Gelet op het lange verblijf van Mauro in Nederland zou het volgens het UAF van “ongekende hardheid” getuigen als Mauro wordt uitgezet. Als dat toch gebeurt, zal hij waarschijnlijk alleen kunnen terugkeren met een studievisum. Op die mogelijkheid wees gisteren ook minister Leers van Immigratie en Asiel, in debat met de Tweede Kamer. Hij zei dat steun van het UAF zwaar mee zou wegen bij de verlening van zo’n visum.



Het UAF wil Mauro graag helpen. “Daarbij is van belang dat Mauro zich tijdens zijn verblijf in Nederland steeds actief heeft getoond en op een positieve wijze met zijn toekomst bezig was.” De voormalige stichting Universitair Asielfonds werd ooit opgericht voor asielzoekers die een universitaire studie wilden volgen, maar begeleidt ook hbo-studenten en mbo’ers als Mauro.



In principe honoreert het UAF geen aanvragen van uitgeprocedeerde vluchtelingen, maar is het van die regel afgeweken om “klemmende redenen van humanitaire aard”.

De topinstituten vormen ‘de ruggengraat van de Nederlandse kennisinfrastructuur en de valorisatie daarvan’, aldus de ondertekenaars. Ze vrezen dat duizend tot vijftienhonderd onderzoekers hun baan verliezen, nu de overheid bezuinigt op innovatiesubsidies.

Universiteiten
Buiten de topinstituten werken er in Nederland ruim 22 duizend wetenschappers aan universiteiten (in fte) en nog eens 1600 bij instituten van KNAW en NWO. Verder hebben ook academische ziekenhuizen en het bedrijfsleven wetenschappers in dienst.

Sleutelrol
De topinstituten vinden dat zij een sleutelrol vervullen. Ze richten zich op vier gebieden waarin Nederland zou moeten uitblinken: chemie, food & flowers, high tech systemen & materialen en water. De overheid draagt een derde van de kosten, het bedrijfsleven tweederde.

Stagnatie
De instituten waarschuwen voor ‘ernstige stagnatie van de groei van de economie, door het wegvallen van nieuwe producten en processen en van de export van innovatieve goederen en diensten uit Nederland’.

Kennisinfrastructuur
Rutte verdedigde de bezuinigingen door op het budget voor innovatie in het bedrijfsleven te wijzen: dat gaat omhoog. Maar dat stimuleert de samenwerking tussen universiteiten en bedrijfsleven niet, benadrukken de instituten. Het zou ten koste van de kennisinfrastructuur gaan.

Kritiek en lof
Nederland heeft momenteel negen technologische topinstituten, waarvan de eerste vier in 1997 zijn opgericht. Ze zijn door de jaren heen lang niet boven alle kritiek verheven, maar kregen vaak ook lof.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.